Защо не трябва да изключвате шоколада от менюто си?
Секция: Здраве
14 Май 2019 16:13
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Защо не трябва да изключвате шоколада от менюто си?

/КРОСС/ Не че на човек му е нужна конкретна причина, за да се поглези с шоколад, но това сладко изкушение обикновено е изключвано от здравословните диети. Е, оказва се, че шоколадът всъщност е много полезен за здравето ни и можем да посягаме към него без гузна съвест. Британският диетолог Сейтана Купър от компанията AXA PPP Healthcare споделя пет големи ползи на шоколада, с които ни убеждава, че той трябва да бъде част балансираната диета.

Подобрява настроението

Започваме с най-всеизвестния факт за шоколада – той допринася за доброто настроение. Причината за това е, че той спомага за производството на серотонин в организма, който е естествен антидепресант за мозъка. Вкусът, мирисът и дори текстурата на шоколада ни карат да се чувстваме добре. Учените сравняват чувството, което шоколадът предизвиква, с влюбването.

Полезен е за сърцето

Приемът на шоколад може да намали кръвното налягане и риска от инсулт, като има и противовъзпалителен ефект. Сейтана твърди, че това се дължи на високото съдържание на флавоноиди в него, които имат благоприятно влияние върху кръвоносните съдове.

Намалява холестерола

Какаото в шоколада понижава нивата на „лошия“ холестерол, повишавайки нивата на „добрия“ такъв.

Успокоява кашлицата

Да, шоколадът може и това. Дължи се на другата вълшебна съставка у него – теобромин, който потиска кашлицата и е по-ефективен от кодеина, който се използва като основна съставка в лекарствата срещу хронична кашлица.

Ускорява работата на мозъка

Химическото вещество епикатехин, което също се съдържа в какаото, следователно и в шоколада, спомага за подобряването на паметта и предотвратява загубата й.