Борсата в САЩ даде ясен сигнал, че митата отнемат от растежа
Секция: ИКОНОМИКА
14 Май 2019 17:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Борсата в САЩ даде ясен сигнал, че митата отнемат от растежа

/КРОСС/ Президентът на САЩ Доналд Тръмп често цитира борсовия подем като доказателство за успеха на икономическата си политика, така че се надяваме да е забелязал спада на индекса Dow Jones (на 30-те водещи американски компании) в понеделник от 2,4% поради ескалиращия митнически спор между САЩ и Китай, пише Wall Street Journal.

Акциите са по принцип волатилни, но никой не отрича, че тези дни те се движат в голяма степен успоредно с перспективите за търговска сделка. В петък те се понижиха, след като Тръмп вдигна митата върху китайски стоки за 200 млрд. долара от 10% на 25%. После същия ден се покачиха заради информациите, че двустранните преговори са били „конструктивни”. В понеделник акциите отново спаднаха, след като Китай отвърна с налагане на мита от 25% върху американски стоки за 60 млрд. долара.

При затварянето си на ниво от 25 325 пункта в понеделник индексът Dow Jones e близо 1300 пункта по-ниско, отколкото бе през януари 2018 г., когато Тръмп започна офанзивата с митата, и въпреки най-добрите 12 месеца за икономическия растеж от 2005 г. и силните корпоративни печалби. Борсата понякога изпраща фалшиви сигнали, но в този случай ясното послание е, че митата ще отнемат от растежа.

Американците изглежда се съмняват, че митническата стратегия на Тръмп ще успее да извоюва по-справедлив търговски режим, но президентът искрено вярва, че митата са безплатен обяд.

„По-силният от очакваното растеж през първото тримесечие (3,2%) бе силно подпомогнат от митата вътху китайски стоки. Някой хора просто не го разбират”, заяви Тръмп чрез Twitter в понеделник.

Митата обаче са данък, който повишава цената на китайските стоки за американските потребители и производители. Те увеличават и цената на местни стоки, котио се конкурират с Китай, тъй като производителите са склонни да вдигат цените заедно с конкуренцията. Това се случи например с пералните машини.

Тръмп вероятно сочи увеличението на БВП през първото тримесечие заради ръста в нетния износ, след като вносът спадна. Това обаче дойде след подема при вноса през втората половина на 2018 г. заради по-бързия растеж в САЩ и заради опита на компаниите да изпреварят по-високите мита.

Работните места в промишлеността, която разчита на експортните пазари, се увеличиха през 2017 и 2018 г., но този растеж се забави през последните месеци, след като митата усилиха несигурността.

Окончателният икономически разход от митата е трудно измерим, защото се простира отвъд митническите ставки, като включва влиянието на несигурността върху търговията и инвестиционните решения.

Няма обаче икономист, като изключим съветника в Белия дом Питър Наваро, който да мисли, че митата представляват нетна икономическа полза.

Дон Рисмилър от Strategas Research Partners оценява, че по-високите мита ще отнемат 0,5 процентни пункта от годишния ръст на БВП. Половината от ефекта се отдава на сниженото икономическо доверие и понижените инвестиции.

Тръмп може и да мисли, че тази цена си заслужава, ако се постигне сделка, която отваря китайския пазар за по-честни правила на търговия и инвестиции, но икономическата полза е сделката, а не митата, които са чиста икономическа загуба.

Източник: investor.bg