Продадоха картина на Клод Моне за рекордните 110,7 милиона долара
Секция: ЛЮБОПИТНО
15 Май 2019 09:50
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Продадоха картина на Клод Моне за рекордните 110,7 милиона долара

/КРОСС/ Картина от серията „Купи сено" на Клод Моне беше продадена за рекордните 110,7 милиона долара на търг в Ню Йорк, предаде АФП. Аукционна къща „Сотбис" съобщи, че това е световен рекорд за художника и първата творба от импресионист, преминала границата от 100 милиона долара на търг. Прогнозната цена за нея бе $55 млн.

Картината от 1890 г. е една от четирите от серията „Купи сено", предлагана на търг през този век, и една от осемте в частни ръце. Останалите 17 са в музеи, сред които музея „Метрополитън" и Института по изкуство в Чикаго. Моне рисува 25-те си композиции от тази серия през зимата на 1890-1891 г. в дома си в Живерни в Нормандия.

Всяка една от тези картини на Моне представлява един и същи пейзаж, но през различно време на денонощието и съответно промяната, която настъпва в зависимост от това.

Друга картина от серията е била продадена през ноември 2016 г. от аукционната къща „Кристис" в Ню Йорк за 81,4 милиона долара. Продаденото в „Сотбис" произведение е сред най-разпознаваемите картини на Моне

Предишните собственици са купили картината през 1986 г. за 2,53 милиона долара. „Сотбис" не даде информация за купувача. Последният рекорд за картина на Моне бе поставен с продажбата на „Nympheas en fleur" през май 2018 г. за 84,6 милиона долара.