Eлена Йончева: Да върнем младите в България с номер 18, на 26-ти май
Секция: ПОЛИТИКА
15 Май 2019 13:28
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Eлена Йончева: Да върнем младите в България с номер 18, на 26-ти май

/КРОСС/ „Да върнем младите в България с номер 18, на 26-ти май". Това призова водачът на листата на "БСП за България" за предстоящите евроизбори Елена Йончева на среща с граждани в Монтана. Тя обясни, че България се срива демографски, всяко 10-те село у нас изчезва. Йончева допълни, че има данни, че скоро ще се превърнем в демографска пустиня - 60% от територията на страната ни да бъде населена от по- малко от 10 души на квадратен километър. „Какво може да се направи срещу това? Трябва да има работеща икономика. Трябва да има политика към младите семейства и ние можем да го постигнем", категорична бе водачът на листата на левицата. Като мерки, заложени от БСП, тя посочи семейното подоходно облагане; да бъдат намалени данъците за работещи семейства с деца с по 50 лв. на дете; за всяко второ и трето дете да бъдат давани по 6400 лв.; безплатни детски градини, да се оказва помощ при покупка на първо жилище. „Трябва са има и стимули за малкия и средния бизнес - да се oлекоти тежкият разрешителен режим за започване на бизнес", обясни тя. По думите й заплатите у нас трябва да са съпоставими с европейските спрямо местния стандарт и местната покупателна способност- левицата ще се бори за общ стандарт за минимална европейска заплата и пенсия. Не на последно място тя подчерта, че за да останат младите у нас, трябва да има качествено здравеопазване и образование. „60% от българите, които днес завършват средно образование, са функционално неграмотни. За да се справим с това, предлагаме на първо място парите да не следват ученика и да има един учебник по един предмет", коментира Йончева. В сферата на здравеопазването тя подчерта,че основното е здравеопазването да не е бизнес, болниците да не са търговски дружества, да се намали ДДС за лекарствата. „Искаме да останем тук и да живеем и да се трудим в България. Искаме нашите роднини да се върнат от чужбина. Те обаче няма да се върнат, докато нямат възможност да се реализират тук и да живеят нормален живот. Трябва да сложим край на тази криминалната диктатура на ГЕРБ- като излезем на 26-ти май и гласуваме с номер 18. Така ще започне възстановяването на България", заяви Елена Йончева.
Проф. Мариела Модева: Силата да постигнем промяна е във всички нас
„Силата да постигнем промяна е във всички нас", заяви проф. Мариела Модева. Тя подчерта, че българският народ се надига и иска да вземе съдбата си в свои ръце, за да има своя глас в Европа. „Не е нормално градовете, като Лом, да са в нищета, да има безработица и да се обезлюдяват, при условие, че ЕС прие Дунавската стратегия, че имаме програми за трансгранично сътрудничество. Не е нормално Северозападна България да е най-бедният регион в Европа, при условие, че има стратегия за регионите на ЕС за изравняване на стандарта на живот", категорична бе проф. Модева. Тя подчерта, че левицата залага на грижа за всички поколения в България, равнопоставеност с другите европейски народи, младежка гаранция, която да е 5 млрд. евро и възрастта да се покачи до 30 години, детска гаранция, за да има защита за всяко дете, право на образование и нормално равнище на живот, да няма социално изключване.
По- рано през деня Елена Йончева и проф. Мариела Модева посетиха гр. Лом и се срещнаха с граждани. Там те посетиха едно от първите читалища в България „Постоянство 1856". На срещите присъстваха областният председател на БСП-Враца Ивайло Лилов, областният председател на БСП-Монтана Пламен Младенов, както и народните представители от региона Атанас Костадинов и Илиян Тимчев.