Зам.-министър Йовев: Необходима е цифровизация на строителния сектор в България
Секция: ИКОНОМИКА
15 Май 2019 15:50
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Зам.-министър Йовев: Необходима е цифровизация на строителния сектор в България

/КРОСС/ „Необходима е цифровизация на строителния сектор в България, за да отговорят българските фирми на изискванията на световната цифрова икономика и да се променят нагласите на преките чуждестранни инвеститори. Отлагането на необходимите действия би довело до значителен икономически дисбаланс и загуба на конкурентоспособност."

Това каза заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството инж. Валентин Йовев, който откри десетата Европейска научно-практическа конференция ЕДА 2019.

Събитието е на тема „Условия и процеси на инвестиране, планиране, изграждане и развитие на строителната индустрия" и се провежда в столицата.

„Съвместно с браншовите организации, академичните среди и бизнеса от областта на проектирането и строителството, както и с другите участници, свързани с бранша, е необходимо да се предприемат действия за създаване на условия за внедряване на цифровите технологии в строителния сектор у нас", обясни Йовев и подчерта, че приоритет трябва да бъде разработването на Стратегия за цифровизацията на сектора и Национален план с конкретни мерки в областта.

По думите му с цифровизацията ще се осигури възможност за постигане на приоритетите на Европейския съюз в областта на строителната индустрията, а именно по-високо качество на строителството, по-бързи темпове на проектиране и изграждане, намалено енергопотребление, достъпни домове, защитена околна среда и по-високо качество на живот.