Европейска нощ на музеите 2019
Секция: КУЛТУРА
18 Май 2019 06:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Европейска нощ на музеите 2019

/КРОСС/ Повече от 50 галерии и музеи ще участват тази година в Европейската нощ на музеите в София. 

Входът на всички тях е свободен, съобщиха организаторите.

Инициативата се организира в столицата за петнадесета поредна година. Събитието е инициирано от Френския институт в България, Столичната община и Министерството на културата. Сред събитията, които са включени в програмата, са изложби, концерти, ателиета, прожекции и разнообразни арт прояви, посветени специално на събитието.

Част от включилите се в Нощта на музеите са Националната галерия - Двореца, Националната галерия - Квадрат 500, Софийската градска художествена галерия, Националния исторически музей, Националния военноисторически музей, Националния археологически институт с музей при БАН, Националния етнографски музей при БАН, Софийския арсенал - Музей за съвременно изкуство, Регионалния исторически музей - София, галериите "Васка Емануилова", "Дечко Узунов", "Средец", "Ракурси", Oborishte 5 и Espace Port.A.

За 12-и пореден път Регионалният исторически музей в Смолян ще се включи в европейската инициатива под наслов „Фолклорни звезди в нощта на музеите".

Посетителите ще могат да разгледат постоянна експозиция и временните изложби „За честта и славата на България", „Памет и живо наследство във фотообектива" и „Горски приказки разказват Родопите". Посетителите ще имат възможност да си направят и снимка за спомен в музея със сценичен костюм от тракийската епоха.

Конна езда и стрелба с лък са сред атракциите на Пернишката крепост. На хълма Кракра ще бъде отворена улица на занаятите, където посетителите ще могат да направят глинен съд на грънчарското колело, да рисуват на стъкло или да изработят колие от мъниста. Вечерта в Регионалния исторически музей ще бъде открита изложбата „Нередактирано детство", която ще покаже развитието на града през израстването на пернишките деца. Експозицията е посветена на 90-годишнината от обявяването на Перник за град.

Основен участник в Европейската нощ на музеите и тази година в Пловдив е Общинският институт „Старинен Пловдив". В Балабановата къща ще бъдат открити три изложби, а на Римския стадион ще има концерт и филмова премиера.

Авиомузеят в Бургас ще предложи на посетителите виртуален нощен полет над града с модел на самолетите Ан.

В Добрич ще има изложба на сценични плакати.

Европейската нощ на музеите има за цел да насочи общественото внимание към културното наследство и неговото богатство, което може да бъде разгледано в музеите и галериите, и да привлече нова публика. Събитието се отбелязва всяка трета събота на май.

Тази година то съвпада с Международния ден на музеите, който се чества всяка година на 18 май.