Манастирът Златната ябълка и чудодейната мощ на иконата на Света Богородица
Секция: Православие
19 Май 2019 13:37
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Манастирът Златната ябълка и чудодейната мощ на иконата на Света Богородица

/КРОСС/ В българското село Горни Воден, което в днешни дни е квартал на Асеновград, се намира прочут манастир, познат като Златната Ябълка. В нея се съхранява чудотворна икона на Света Богородица, наричана също „Златна ябълка". Иконата е чудодейна и има специален празник, който се чества ежегодно в петата събота от Великия пост.

Този празник е местен и е свързан с голямо чудо, извършено в далечната 1765 год. от Пресвета Богородица. Събитието е описано от монаха Ананий Клинис, игумен на манастира "Св. Св. Кирик и Иулита" по това време.

Той описва, че в петата събота от Великия пост православните християни отдават похвала на светата икона на Богородица, наричана още „Благодатна", намираща се в свещения стар храм в село Воден. Чрез чудотворната икона Пресветата Майка ни дарява безбройни изцеления и благодат. Една от най-прослвените й способности е да помага на жени, които имат проблем със зачеването, да станат майки.

Широко разпространена е историята с чудото, случило се на жена, която не успявала да забременее. Закъсняла за празника на Дева Мария. Поради това не получила благословен хляб тя счела това за лош знак и започва да плаче от страх дали ще се сдобие някога с рожба.

Йереят съчувства на жената и търси останало парченце от благословения хляб, но не открива дори и троха. Но взема ябълка, оставена като дар пред иконата
„Благодатна Богородица Дева", а жената я приема с вяра. И наистина - скоро след това тя забременява. За да изрази благодарността си към Божията Майка, тя украсява богато светата икона, като заръчва да изковат златна ябълка и я дарява за спомен на храма.

След това чудо се ражда традиция за празника, който е посветен на това събитие, чудотворната икона на Пресвета Богородица да се обкичва с венци от ябълки. Този обичай се е превърнал в местна традиция и може да бъде видян и в други храмове от Пловдивската епархия.

Ябълките се подреждат още в първия петък от поста и престояват на чудотворната икона пет седмици - чак до празника, по време на който се раздават на жените, които все още нямат деца, за де се сдобият с рожба. Майката Божия продължава да твори чудеса и до днес и да дарява дечица дори и на хора, които вече са на път да загубят надежда. С тази чудотворната способност е известна както иконата, така и манастирът.
Миряните вярват, че жени с проблеми при забременяването, след като им бъде прочетена молитва пред чудотворната икона и хапнат от благословена ябълка (трябва да се изяде с дръжката и част от семената, а няколко семки се заравят в почва някъде в дома - в саксия или двор), скоро след това зачеват. Чудесата, които са извършени от Божията Майка пред тази чудотворна икона, са много и продължават да се случват вече векове наред.

Специалната практика, която помага на жените да заченат, включва и това те да преспят в навечерието на празника в църквата. Счита се, че именно тогава силата святото място разполага с най-голяма сила, защото светецът покровител посещава мястото и се отзовава на молитвите от вярващите. Този свят празник е шанс на много двойки да сбъднат най-съкровеното си желание и да се сдобият с дете.

Друг ритуал за рожба е плетенето на коланче. За целта опасват три пъти църквата с памучен конец, а след това той се сгъва и се засуква, както мартеница. Изработеното коланче се осветява в църквата, а след това жените, го вързват и го носят около кръста си в продължение на четиредесет дни. Вярването гласи, че именно в този период жената ще забременее.

Ако след тези 40 дни жената все още не е успяла да забременее, трябва да продължи да носи коланчето. Не се сваля, докато не зачене.

Друг празник, който е свързан с чудотворната икона "Златната ябълка", е Преполовение. Местните жители го наричат „Руса сряда". Чества се в 25-тия ден след Великден. След тържествено богослужение в този ден чудотворната икона на Пресвета Богородица се носи до манастира „Св. Кирик" на ръце, като всеки се стреми да я поноси известно време, за здраве и успехи. Следобед шествието с иконата се връща обратно в горноводенската църква.

Често чудотворната икона гостува в църквите на различни градове в страната, а вярващите я окичват с ябълки, какъвто е обичаят.

Многобройни са случаите, в които „Златната ябълка" е помогнала на жени да се сдобият с дете. Много от родителите идват след това с подаръци в знак на благодарност към Божията майка или кръщават тук децата, които са родени с нейната чудодейна помощ.