Европейската гранична и брегова охрана с първа съвместна операция извън ЕС
Секция: СВЯТ
21 Май 2019 12:38
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Европейската гранична и брегова охрана с първа съвместна операция извън ЕС

/КРОСС/ Европейската агенция за гранична и брегова охрана в сътрудничество с албанските власти дава началото на първата съвместна операция на територията на съседна държава извън ЕС. От 22 май нататък екипи на Агенцията ще бъдат разположени заедно с албански гранични служители по гръцко-албанската граница, за да помогнат за укрепването на външните граници на ЕС, с пълното съгласие на всички засегнати държави. Тази операция бележи нов етап в граничното сътрудничество между ЕС и партньорите от Западните Балкани и е още една стъпка към постигането на пълна оперативност на Агенцията.
Европейските екипи за гранична и брегова охрана ще могат да съдействат на албанските гранични служители например при извършването на гранични проверки на контролно-пропускателните пунктове и предотвратяването на неразрешено влизане.
В началото на операцията Агенцията ще разположи 50 служители, 16 патрулни коли и един микробус с термовизионно оборудване от 12 държави - членки на ЕС.
Откриването е днес в Тирана в присъствието на Димитрис Аврамопулос, комисар по въпросите на миграцията, вътрешните работи и гражданството, Фабрис Леджери, изпълнителен директор на Европейската агенция за гранична и брегова охрана, Еди Рама, министър-председател на Албания и Сандър Леши, министър на вътрешните работи на Албания.