Омбудсманът започва кампания срещу ДДС при дарение на книги
Секция: ПОЛИТИКА
24 Май 2019 14:55
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Омбудсманът започва кампания срещу ДДС при дарение на книги

/КРОСС/ Омбудсманът Мая Манолова стартира кампания за премахване на ДДС върху дарението на книги. Това обяви тя на връх 24 май - Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост.

"Мисля, че няма по-подходящ ден от днес и в навечерието на 1 юни - Деня на детето, да започнем заедно кауза, посветена на книгата - най-силното и най-могъщо оръжие срещу пълзящата сянка на бездуховието и несвободата", написа тя във фейсбука си.

Манолова обяснява, че е сезирана от български издатели, които, по техните думи, "отдавна поставят този важен въпрос, но срещат само тишина. И безразличие".

"Става дума за скандалния факт, че всички издатели плащат данък ДДС върху даренията, които правят на българските библиотеки - регионални, градски, селски, училищни, читалищни, ведомствени и пр.", уточнява Манолова и допълва, че депозитните екземпляри, които издателите са длъжни да предоставят на библиотеките по закон, също се облагат с данък.

"Нямам обяснение, защо дарението на книги се наказва с данък. Тази несправедливост трябва да бъде коригирана. Сигурна съм, че успеем ли в тази кауза, издателите ще предоставят многократно по-големи дарения на библиотеките, училищата, читалищата... Успяхме с ДДС-то при дарените храни, сега е време то да падне и за дарението на книги. Защото хлябът е важен, но далеч не е всичко", коментира омбудсманът.