Председателят на Съюза на журналистите на Русия Владимир Соловьов е на посещение в България
Секция: България - Русия
24 Май 2019 17:12
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Председателят на Съюза на журналистите на Русия Владимир Соловьов е на посещение в България

/КРОСС/ По случай 175-годишнината от българската журналистика и 125-годишнината от организираното журналистическо движение в България, гост на Съюза на българските журналисти бе Владимир Соловьов, председателят на Съюза на журналистите на Русия. Той отбеляза в интервю с Розалина Евдокимова от СБЖ, че се чувства като у дома си в България, тъй като работи много години на Балканите, разбира български език и е щастлив да разговаря с българските си колеги.
„Посетих Пловдив, поднесох цветя на паметника на Альоша, радостен съм, че посетих тази европейска столица на културата. Видях нова София. Внимателно наблюдавах българската телевизия и забелязах, че свободата на словото на много български телевизионни канали е много по-голяма отколкото в съседните балкански страни. Всички важни проблеми в страната и в света, както и тези, свързани с отношенията с Русия, Украйна и западните страни, се обсъждат открито без никакво мълчание. "
Владимир Соловьов се срещна с президента на България Румен Радев, а той, като военно-авиационен инженер в миналото, разбира се, се интересуваше от факта, че българският президент е военен пилот, който лети с МиГ-25. По време на срещата бяха обсъдени сътрудничеството между журналисти от Русия и България. Председателят на Съюза на журналистите на Русия покани президента Радев да посети ежегодния международен журналистически форум „Цяла Русия", който ще се проведе в Сочи на 21-27 септември, на който освен журналисти има и държавни и регионални лидери.
„Научих, че организираното журналистическо движение в България е много по-старо от нашето. Празнувахме сто години, а в България се празнува 125-годишнината. Такива важни дати, интересни имена и много важно е, че българската журналистика съществува и тази памет е запазена. Беше вълнуващо и приятно да отбележим Деня на славянската литература и култура в София пред паметника на светите братя Кирил и Методий. Бях щастлив да поднеса цветя на паметника им.", допълни Соловьов.