В Румъния папата обяви за блажени седем епископи
Секция: Православие
02 Юни 2019 16:46
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 В Румъния папата обяви за блажени седем епископи

/КрОСС/ Папа Франциск отдаде почит днес на католиците, които са били преследвани, измъчвани и убивани по време на комунистическия режим в Румъния като обяви за блажени седем епископи-мъченици, на последния трети ден от посещението си в Румъния, предаде Асошиейтед прес.

Папа Франциск изнесе литургия в град Блаж, в Трансилвания, седалище на гръко-католическа църква, която бе обявена извън закона по време на комунизма.

Седемте епископи бяха арестувани и хвърлени в затвора в периода от 1950 г. до 1970 г. за това, че не са се отказали от вярата си. Папа Франциск ги представи като модел за вярващите румънци днес, като каза, че те са дали живота си, за да се противопоставят на "нелиберална идеологическа система".

Тези земи знаят много добре колко много страдат хората, когато една идеология или режим поемат контрол, представяйки се за правило за самия живот и вяра на хората, намалявайки или дори елиминирайки тяхната способност да взимат решения, тяхната свобода и тяхното пространство за креативност, каза папата.

Той предупреди, че други идеологии заплашват днес румънските семейства - в явен намек за джендър въпросите, гей браковете и други светски не тенденции, които папа Франциск преди е критикувал като "западна идеологическа колонизация" на другите.

Формите на идеологическа колонизация, която обезценява индивида, живота, брака и семейството и преди всичко с алиениращи предложения, толкова атеистични колкото тези от миналото, увреждат нашите млади хора и деца, оставяйки ги без корени, от които те могат да растат, каза папа Франциск.

След месата в Блаж папа Франциск се срещна с представители на ромското малцинство преди да се завърне във Ватикана.