Специалисти: Извънземните приличат на макарони
Секция: Наука
05 Юни 2019 19:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Специалисти: Извънземните приличат на макарони

/КРОСС/ Учени от университета на Илинойс в Ърбъна-Шампейн твърдят, че извънземните организми най-вероятно изглеждат като образувания, напомнящи макарони, съобщи Лайв сайънс.
Учените са изследвали микробния живот в Мамутовите горещи извори в националния парк "Йелоустоун", където вода блика под земната повърхност. Оказало се, че едноклетъчните формират бактериални структури, състоящи се от влакна. Формата им е свързана с това, че бактериите са в бързо течаща вода с висока киселинност и с температура до 65-72 градуса Целзий. В застояла вода микробите образуват ронливи структури.


Всяко влакно е съставено от трилиони свързани една с друга клетки. Анализът показал, че 98 процента от микроорганизмите са от вида Sulfurihydrogenibium yellowstonense. Те еволюирали преди 2,5 милиарда години, когато в земната атмосфера почти нямало кислород. По мнението на учените, много вероятно е въпросните микроби да напомнят всяка съществуваща на други планети форма на живот.

Следите от тези организми би трябвало да изглеждат като дълги фосилизирани отпечатъци по повърхността на камъни. Затова е възможно подобни образувания да са признаци за съществуване на извънземни организми в миналото.