Четири медала за България донесоха студентски роботи на международни робо-игри
Секция: Технологии
07 Юни 2019 11:46
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Четири медала за България донесоха студентски роботи на международни робо-игри

/КРОСС/ Два златни и два сребърни медала от студентските робо-игри спечелиха младите роботици от Техническия университет - филиал Пловдив през тази учебна година. Двадесет и пет студенти от вуза членуват в клуба по роботика, като петнадесет от тях участват на национални състезания. Според председателя на клуба и лидер на студентския отбор Симеон Марлоков работата на екип от съмишленици в най-перспективната област - роботиката е отличен начин за изява на младите инженери. Получихме много поздравления от състудентите и преподавателите ни и това ни мотивира да създаваме все по-сложни системи, каза той. В момента Симеон Марлоков е четвъртокурсник от специалността „Автоматика" в Техническия университет- филиал Пловдив и постъпва в клуба по роботика буквално в първия си учебен ден. Нашият научен ръководител доц. Никола Шакев предложи на новите студенти да се се запишат в клуба по роботика и аз го направих веднага, спомня си Симеон Марлоков.

Студентският лидер програмира първия си робот още в първи курс, като го обучава да следи линия с помощта на инфрачервени сензори. „Ако направим аналалогия с един автомобил за рали-състезания, аз съм навигаторът, а роботът е шофьор. Това е сравнително елементарно ниво на автономна кола. Сегашните автономни автомобили имат много повече сензори, но това е основата. С натрупване на опит и знания създадох собствен робот с изкуствен интелект и автономен робот с визуална обратна връзка, който „гледа" пред себе си и заобикаля препятствия, като сам взема решенията как да го направи." - обяснява Симеон Марлоков.

= В роботите е бъдещето =

Председателя на клуба по роботика в Техническия университет - филиал Пловдив е убеден, че роботите са бъдещето на света. Той счита, че знанията да ги създаваме, програмираме и контролираме ще определят какъв ще бъде светът ни след време. „Роботиката, която усвояваме в университета има директно приложение в кариерата ни. Аз вече работя в българска робо-компания." - споделя четвъртокурсникът. Той се вълнува и от фундаменталния въпрос за етиката и морала на „умните машини", но счита, че в момента още е рано да обучава своите роботите на морал, защото те нямат този капацитет. „Въпросът е да не пропуснем момента, в който трябва да почнем да ги учим. Сега в света роботите са с изкуствен интелект на гъсеница. Бихме се радвали на папагал, който да повтаря това, което правим." - очертава стъпките на развитието на роботите Симеон Марлоков.

През тази година председателят на клуба по роботика в Техническия университет - филиал Пловдив ще предаде щафетата на по-младите си колеги, но е категоричен, че ще продължи да участва в клубната дейност. Той е категоричен, че клубът по роботика ще бъде много добро място за изява и за новия випуск, който предстои да влезе в техническия вуз. Имаме финансовата и информационна подкрепа на Техническия университет - филиал Пловдив, както и на фирма-спонсор, така че сме в състояние да си поръчваме части за роботите, които строим, заключи Симеон Марлоков.