Сливи и праскови ликвидират рака
Секция: Здраве
08 Юни 2019 09:51
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Сливи и праскови ликвидират рака

/КРОСС/ Извлеци от сливи и праскови се оказали смъртоносни за рака на гърдата, дори за най-агресивните му форми, съобщава ScienceDaily.

Изследванията са дело на учени от Тексас. Според тях резултатите са изключително обнадеждаващи - плодовата атака не само унищожавала раковите клетки, но била напълно безвредна за здравите.

Експертите от AgriLife Research стигнали до извода, че лабораторният успех е постигнат благодарение на две фенолови съединения, обичайна съставка на плодовете. Двата химикала са леко киселинни и са свързани с аромата, вкуса и цвета на овощната продукция.

Екипът на Дейвид Бърн и Луис Сиснерос-Зевалос тръгнал от изследване на антиоксидантите и хранителните фитосъставки в сливите. Оказало се, че по качества те са поне наравно, а и по-добри от тези в боровинките. Доскоро се смяташе, че боровинката е абсолютният номер 1 по съдържание на полезни микроелементи и антиоксиданти.

Атаката срещу два типа клетки на рака на гърдата, включително едни от най-агресивните, била извършена с екстракт от популярни търговски сортове: праскови "Rich Lady" и сливи "Black Splendor".

Хлорогенните и неохлорогенни фенолови съставки от плодовете, които ликвидирали туморните клетки, са доста разпространени във всички овошки, но в костилкови плодове като прасковите и сливите концентрацията им е много висока. Естествено, сега се готвят проучвания за разработка на алтернативна, безопасна "плодова" химиотерапия.