Арт инсталация с боядисани 55 000 квадратни метра трева
Секция: КУЛТУРА
08 Юни 2019 11:49
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Арт инсталация с боядисани 55 000 квадратни метра трева

/КРОСС/ По повод Международния ден на рециклирането, град Буенос Айрес поръчал на известния френски уличен артист Сайпе Saype да създаде запомняща се инсталация. Известен със своите мащабни картини, направени с естествена и биоразградима боя, Сайпе поел предизвикателството. Той създава едно не само красиво произведение на изкуството, но арт инсталация с послание.

Инсталацията е разположена в Plaza General San Martin в Буенос Айрес и пресъздава как едно малко момиче рисува екологични изображения. Мащабите на инсталацията са повече от впечатляващи - на повече от 55 000 квадратни метра се разстила картина, която гледана отгоре, е едно драматично изображение, изпълнено като майсторски клас от гледна точка на техническите умения.

Художникът казва пред едно издание, че малкото момиче в центъра на изображението символизира бъдещето - то чертае утрешния ден, бъдещето. "Държи света в ръцете си!", казва Сайпе.

Провокациите на инсталацията отвеждат към разсъждения по болни теми на глобалния свят, като околната среда и рециклирането; пластмасовите отпадъци и др.

"Светът, към който трябва да се стремим, изисква днес да се погрижим за земята си, подобно на едно дете. Да "рисуваме" във въображението си един бъдещ мирен и чист свят. Свят, като в детска рисунка!", казва художникът.

Огромната стенопис на тревата е изпълнена за... седмица. Сайпе е един от избраниците на Forbes 30. Разпространявайки своето екологично улично изкуство по целия свят, той се надява, че може да насърчи другите да предприемат действия и да вдъхновят промени.

"Мисля, че влагам много енергия и страст в моите проекти и че давам добър пример на хората. Това, което правя, оставя следа в съзнанието и в сърцата им. Това е моята борба!", заявява младият художник.