Няколко изненадващи и вкусни факта за хотдога
Секция: ЛЮБОПИТНО
08 Юни 2019 12:28
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Няколко изненадващи и вкусни факта за хотдога

/КРОСС/ Хот-дозите отбелязват важна годишнина тази година – през 2016 г. се навършват 100 години от състезанието на Нейтън за надяждане с хот-дози. Ето някои любопитни факти, подбрани от Mental Floss, които да храносмилате по време на лятното барбекю.

1.Имат изключително спорен произход

За наденички се говори още от времето на Одисей на Омир, но произходът на хот-дога е доста спорен. Мнозина си приписват титлата “изобретател на хот-дога”, всеки със своята теория, но никой не може да каже къде се крие истината.

2. Сандвичи ли е хотдога?

Не само произхода на хот-дозите, но и въпросът към коя категории храни спадат и могат ли да се смятат за сандвичи, се оказва неразрешим. Националният съвет по хот-дог и наденици е на мнение, че хот-дозите са уникални, но енциклопедията Merriam-Webster ги окачествява като сандвичи, въз основа на факта, че представляват просто парче хляб с пълнеж.

3. Японците са измислил някои доста цветни хотдога

Японците са известни със своите оригинални хот-дози. Черни хот-дози превзеха пазара в Токио през 2013 г. Колбасът е боядисан с черен въглен, а това очевидно не оказва влияние върху вкуса му.

4.Вървят ръка за ръка с бейзбола

Хот-дозите “присъстват” на бейзболни мачове от 1890 г. насам. Според една история, за пръв път са сервирани от германец, който бил собственик на отбора Сейнт Луис Браун.Според друга, в един особено студен ден, продавач на сладолед решил да смени предлагания от него продукт с топъл сандвич. Така или иначе,връзката на храната със спорта продължава да е силна дори след повече от 120 години.

5. Те с в центъра на най-известното хранително състезание

Според една легенда, първото състезание по надяждане с хот-дог се състояло през 1916 г. за уреждане на съвсем обикновен залог. Първото документирано състезание е през 1972 г. В този случай, победителят изял 14 хот-дога за 12 минути. Тази година, деветкратният шампион Нейтън Джоу Честнът постави нов рекорд , изяждайки 70 хот-дога за 10 минути.

6. Не са храна само за простосмъртните

През 1939 г. кралят и кралицата на Великобритания били приети от Франклин и Елинор Рузвелт в Хайд парк, Ню Йорк. В духа на американската култура, първата дама сервирала хот-дози по време на пикник по реката. Очевидно, сандвичът доста се усладил на крал Джордж VI и той веднага помолил за втора порция .