Снощи е бил раздаден доклад на Идейната комисия към НС на БСП
Секция: ПОЛИТИКА
08 Юни 2019 13:25
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Снощи е бил раздаден доклад на Идейната комисия към НС на БСП

/КРОСС/ Един от големите дефицити на БСП в предизборната кампания беше, че тя не свърза достатъчно добре националната с европейската тематика.

Това се казва силно негативен доклад на Идейната комисия към НС на БСП, раздаден на членовете на пленума на партията.

Председател на комисията е Валери Жаблянов. В състава й влизат Георги Пирински, Велислава Дърева, Юрий Асланов, Захари Захариев, Светлана Шаренкова, Александър Симов, Ваня Добрева, Стоян Мирчев, Янаки Стоилов и др.

 Дискусията по доклада е била снощи, в навечерието на днешния пленум и е протекла доста разгорещено.

Документът подлага на критика работата на Предизборния щаб на БСП, поведението на кандидатите за евродепутати от левицата, действията на председателя на партията и на водача на евролистата.

Докладът оспорва концепцията на Нинова, че европейските избори са път към предизвикване на предсрочни парламентарни избори. Авторите му са на мнение, че темата за предсрочни избори без ясна визия какво ще се прави след тях е отблъснала периферията на БСП   

 „Поставените в предизборния дебат акценти върху необходимостта от предизвикване на предсрочни парламентарни избори, без ясно очертани действия на БСП след провеждането на европейските избори и при евентуалното им спечелване, предизвика колебание, несигурност и в крайна сметка резервирано отношение на избирателите, които биха могли да подкрепят БСП от така наречената "периферия”, се казва в анализа.

Темата за предсрочните парламентарни избори заедно с темата за европейските избори е попречило кампанията на БСП да има ясен проевропейски фокус, е мнението на Идейната комисия към НС на БСП.

Според членовете на Комисията разразилите се скандали в управлението са предизвикалисилна и негативна обществена реакция, забележим спад в доверието към ГЕРБ, но ръководството на БСП не е успяло да се ориентира добре и навреме за факторите и последствията от  това обществено недоволство.

Идейниците на БСП подлагат на критика и участието на кандидатите за евродепутати в предизборните дебати . Те не са успели да потвърдят тезата на БСП, че България се нуждае от същностна промяна в управлението и качеството на живота:„Не успяхме да направим връзка между факторите, водещи към социална промяна в ЕС, и непосредствените политически задачи пред БСП”.

Идейната комисия на БСП отхвърля концепцията на Нинова за левия консерватизъм – една теза, която председателят на БСП налага в синхрон с лидерите на Вишеградската четворка. Тези нови за БСП идейни ценности обаче не са били напълнени със съдържание и не са получили покритие на партийни форуми, смятат идейниците.

„Левият консерватизъм” останал една заявка „за идейна новост в лявото пространство, като не беше ясно как се свързва с Програмата на БСП, с "Визия за България" и с нашата европейска Платформа "Визия за Европа”, смятат членовете на комисията.

Особено критични са те по отношение на последиците от прокарването на това понятие. „При очевидния факт, че понятието "ляв консерватизъм" не се появи в кампанията за европейски избори 2019 г. в платформите на други социалистически и социалдемократически партии остава неясно, защо трябваше да бъде заявявана публично пред българските социалисти. Това внесе допълнително объркване по отношение на ценностите и политиките заложени в Платформата на партията за европейските избори”.

Цялостната работа на ръководството на БСП по провеждането на евроизборите получава негативна оценка от Идейната комисия: „БСП не успя да спечели европейските избори, така както си беше поставила за задача на Конгреса на партията и в решенията на другите партийни органи, а също така не успя в хода на кампанията да наложи своята Платформа и записаните в нея политики, като основа на предизборния политически дебат”.

На критика е подложена и водачът на евролистата на БСП Елена Йончева, която в своите послания се е разминала с „основни ценности, изразяващи, идейната същност на партията” и това е придобило съществено значение в  рамките на кампанията.

В заключение Идейната комисия обобщава – в кампаниата на БСП е „липсвало единство между Програмата на партията, предизборните документи, работата на предизборния щаб и приетите от него "Основни насоки на кампанията".

Според Светлана Шаренкова, която е участвала в разгорещената дискусия,  докладът е много остър, небалансиран, духът му е силно негативен и си противоречи с изводите от основния доклад на ръководството на БСП за евроизборите. Много от констатациите в документа не отрязават в пълнота обществените нагласи и в този смисъл не дават верни изводи, смята Шаренкова.