Фолклорен фестивал „Рила ни гледа" в Дупница и на Седемте рилски езера
Секция: КУЛТУРА
08 Юни 2019 15:26
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Фолклорен фестивал „Рила ни гледа" в Дупница и на Седемте рилски езера

/КРОСС/ 42 певчески и танцови състави с над 500 изпълнители от цялата страна и съседна Северна Македония участват в започналия в градския парк на Дупница десети фолклорен фестивал "Рила ни гледа". Форумът е с конкурсен характер, а класираните на първите три места във всяка група и категория ще имат сборна програма на Седемте рилски езера в неделя, съобщиха организаторите.

За първи път се включват училищата по изкуствата в страната, пак за първи път за победителите ще има и парични награди, обяви директорът на фестивала Дилияна Диканска:

"Ако до миналата година на сцената се представиха самодейци, тази година вече трябва да видим от училищата по изкуствата на друго ниво, защото те са на една крачка от професионалистите. Така, че бих казала за десет години нашият фестивал доста се разви, доста се разнообрази. Даваме първо място, второ място, трето място. Всяка година имаме и предметни награди като на първите места даваме торти, които са с лика на нашето лого. На второ място даваме подаръци от фирма, която е наш спонсор и н атрето място даваме питка или погача наред с плакетите"-

Жури с председател проф. Даниела Дженева и членове Мариян Василев и гл.ас Димо Енев ще класира участниците. Вокалните групи ще оценяват проф. Сава Димитров, Димитър Христов и Ева Владимирова. Не са най-важни наградите, казаха преди да се качат на сцената в парк "Рила" десетокласниците. 

Наред с концертите зрителите ще имат възможност да разгледат Улицата на занаятите, аранжирана по алеите на парка.