Google: забраната на Huawei e опасна за всички
Секция: Технологии
08 Юни 2019 18:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Google: забраната на Huawei e опасна за всички

/КРОСС/ Huawei към момента е силно изолиран от западните си партньори, след като правителството на САЩ наложи забрана на търговията на американски компании с китайския гигант.

Това накара Huawei да засили работата по развитието на собствена алтернатива на Аndroid, без да е сигурно дали това е в диапазона на възможностите на компанията.

В края на седмицата обаче Google излезе със становище, според което принуждаването на Huawei да създаде алтернатива на Android е по-опасно начинание, отколкото вдигането на наложените мерки.

Financial Times съобщи, че през последните седмици висшестоящи служители на Google са се опитали да лобират за ограничаването или цялостното отменяне на забраните.

От Google твърдят, че, ако Huawei действително създаде алтернатива на Android, тя ще представлява лесна мишена за дори най-неспособните хакери и ще е широко отворена врата за следене от страна на Китай.

Именно връзката на китайското правителство с Huawei бе изтъкната като основна причина за наложените рестрикции от страна на САЩ.

Към момента изглежда почти невъзможно Huawei да успее да пусне собствена операционна система за смартфони и найвероятно ще трябва да създаде хибридна версия на Android, разчитайки на код и алгоритми на Google, които не са обект на забраните.