Надал и Тийм определят шампиона на "Ролан Гарос"
Секция: СПОРТ
09 Юни 2019 08:58
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Надал и Тийм определят шампиона на "Ролан Гарос"

/КРОСС/ Една година по-късно Рафаел Надал и Доминик Тийм отново са на финал и ще спорят за трофея на "Ролан Гарос". Двамата най-добри играчи на клей в момента стигнаха до мача за титлата за втори пореден път и днес ще определят шампиона за 2019 г. Преди 12 месеца Краля на клея не срещна сериозни трудности и спечели с 6:4, 6:3, 6:2.

Големият въпрос, задаван от всички анализатори и фенове обаче е може ли Тийм да свали испанеца от върха? С 11 титли в Париж Надал отново влиза като фаворит, като на негова страна са и много от обективните фактори.

Двамата си осигуриха участие на финала, след като отстраниха съперници от най-голям калибър. Надал преодоля Роджър Федерер с чиста победа в три сета, докато Тийм трябваше да играе два дни и пет сета срещу Новак Джокович.

"Намирам Доминик променен, той подобрява постоянно играта си и това стигане до втори пореден финал не е никак случайно. Определено е по-готов от миналата година за среща с Надал", прогнозира анализаторът на "Евроспорт" Матс Виландер.

Според легендарния швед обаче предимството продължава да бъде на страната на Надал.

"Тийм няма да спечели от това, че игра в събота. "Ролан Гарос" е брутален турнир и тук всеки ден почивка се отразява благоприятно. Надал игра във вторник и петък, а това е огромно предимство срещу Доминик", добави бившият №1.

Финалният мач е днес от 16 часа. В България "Ролан Гарос" се излъчва по "Евроспорт" и БНТ3.

Изходните позиции

Двубоят ще постави на изпитание физическите сили на Тийм, който трябва да играе в четвърти пореден заради отлаганията на мачовете и прекъсванията около валежите в Париж. През двете седмици на турнира 25-годишният австриец е прекарал 15 часа и 25 минути на корта, срещу 13 часа и 24 минути за Надал, който имаше и по-голяма почивка, след като игра в петък.

Пред Тийм стои и голямото предизвикателство да отстрани първите двама в световната ранглиста в рамките на един турнир. Ако го постигне ще стане едва деветият в историята на тениса, като от активните играчи това е правил само Стан Вавринка, при това два пъти. Швейцарецът го постигна по пътя към титлите си на Australian Open 2014 и "Ролан Гарос" 2015.

"Да играеш срещу Рафа винаги е огромно изпитание. Той е печелил тук повече от всеки друг и е фаворит, няма какво да се лъжем. Ще бъде много трудно, но съм готов. Надявам се да имам малко повече късмет от миналата година", каза австриецът преди срещата.

Предимството обаче изцяло е на страната на Надал, който спечели и трите мача между двамата в Париж, при това без да загуби сет. В общия баланс от 12 срещи Надал има осем победи. До момента двамата са имали само една среща на корт различен от клей и това се случи на миналогодишния US Open, когато Надал триумфира в петсетов четвъртфинал, макар да загуби първия сет с 0:6.

Ситуацията през 2019 г. си прилича много с тази преди година, след като Тийм отново взе победа над испанеца преди "Ролан Гарос". Преди година той го отстрани в Мадрид, а сега в Барселона, и двата пъти в два сета.

Пътят до финала

Преди началото на "Ролан Гарос" надмощието на Надал над всички останали на червено беше поставяно под съмнение заради здравословните проблеми на испанеца. Той лекуваше травма и в подготовката за турнира в Париж спечели само една титла – в Рим. Статистиката обаче показва, че Надал продължава да бъде на изключително ниво.

Дотук в турнира испанецът изгуби само един – срещу Давид Гофен в третия кръг. По абсолютно същия начин, както и през 2018 г., когато в рамките на две седмици само Диего Шварцман успя да му вземе сет на четвъртфинал.

Представянето на Краля на клея обаче е дори по-доминиращо, след като преди финала той е дал само 48 гейма на своите съперници, срещу 55 през миналата година на същата фаза.

На хартия Надал имаше големи изпитания в четвъртфинала и полуфинала, но се справи без особени проблеми с Кей Нишикори (6:1, 6:1, 6:3) и Федерер (6:3, 6:4, 6:2).

Ситуацията беше различна при Тийм, който трябваше да показва бойния си дух от самото начало. В първите си три мача австриецът загуби по един сет срещу Томи Пол, Александър Бублик и Пабло Куевас. От осминафиналите обаче четвъртият в схемата вдигна оборотите, побеждавайки в три сета Гаел Монфис и Карен Хачанов.

Епичният полуфинал с Джокович само затвърди добрата форма, в която се намира 25-годишният Тийм.