Китайци искат туристическия бизнес на "Томас Кук"
Секция: Туризъм
10 Юни 2019 17:21
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Китайци искат туристическия бизнес на "Томас Кук"

/КРОСС/ "Томас Кук" (Thomas Cook) - най-старата туристическа компания в света, потвърди, че е получила предварително предложение от най-големия си акционер, китайската Fosun Tourism, за придобиване на туристическия бизнес. Новината изстреля цената на акциите на британския оператор с 20%, съобщава "Дневник".

Fosun Tourism вече има присъствие на европейския пазар чрез собствеността си върху ваканционния бизнес на групата Club Med.

Британската компания вече обмисля продажбата на авиационната си флотилия, както и предложение за дейността ѝ в скандинавските страни. Това се случва след поредица от предупреждения от ръководството за проблеми с приходите и печалбите и нуждата да се намерят средства за покриване на задължения, припомня "Ройтерс".

От "Томас Кук" казват, че не е сигурно, че предложението на китайците ще доведе до формална оферта. Ще обсъдим всяка друга възможност сред стратегическите варианти, чрез които бихме могли да наберем колкото се може повече стойност за нашите акционери, допълва компанията.

"Ройтерс" посочва, че състоянието на "Томас Кук" е такова, че компанията е на прага на пълно раздробяване на бизнеса ѝ. Причините са намаляващо търсене за ваканционните ѝ пакети, твърде горещото лято на 2018 г., отказало мнозина от пътуване, както и големите дългове.

През май компанията разпространи третото за по-малко от година предупреждение на борсата, че изпитва затруднения с постигането на обещаните резултати и през задаващия се летен сезон допълнителни проблеми ще донесат по-високите цени на горивата, разходите за настаняване в хотели и борбата за привличане на клиенти чрез все по-големи отстъпки в пакетите.