Неандерталците изчезнали заради намалена плодовитост
Секция: Наука
12 Юни 2019 07:55
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Неандерталците изчезнали заради намалена плодовитост

/КРОСС/ Изчезването на неандерталците може да се обясни с леко намаляване на плодовитостта на младите жени от вида за период от няколко хиляди години, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес.

Неандерталци живели в Европа между 400 000 г. и 40 000 г. пр. Христа, а изчезването им съвпада с появата на Хомо сапиенс.

Причините за изчезването им обаче са загадъчни. Дали става въпрос за избиване, епидемии или прогресивно отстъпление в съревнованието с Хомо сапиенс за повече ресурси? Специалисти от Френския център за научни изследвания разработиха математически модел, който симулира сценарии, свързани с изчезването на неандерталците за 10 000 или по-малко години. Като променяли параметрите и се позовали на малкото неща, които се знаят за неандерталците, учените заключили, че някои хипотези не са правдоподобни.

Не звучи правдоподобно, че изчезването се дължи на смъртност сред децата и възрастните, свързана с конфликти и епидемии. "Това би било свързано с много бързо изчезване на неандерталците - заяви антроположката Силвана Кондеми от университета Екс-Марсилия. - Но леко намаляване на плодовитостта на жените под 20-годишна възраст може да обясни изчезването им за въпросния период."
Може би появата на Хомо сапиенс е оказала своето въздействие върху възможностите на неандерталците да си набавят храна. "Намаляването на храната и следователно на калориите е вредно през бременността", отбелязаха учените. Те все пак настояват, че успели да обяснят "как", но не и "защо" са изчезнали неандерталците.

Резултатите от изследването са публикувани в PLoS One.