Румен Драганов: Имаме министър, който нищо не разбира от туризъм
Секция: Туризъм
12 Юни 2019 10:06
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Румен Драганов: Имаме министър, който нищо не разбира от туризъм

/КРОСС/ „Нашият трагизъм е това, че имаме министър и министерство, които нищо не разбират от туризъм". Това е мнението на председателя на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов.

Той отчете спад на немския пазар от около 3%. По-малко са и руските туристи у нас, отбеляза Драганов и посочи какво може да се направи:

„Можем да се ориентираме към българския пазар - нещо, за което говори и самото Министерство на туризма, което не знам защо не се прави. ... Има едно такова минорно, погребално настроение към целия туризъм, което въобще не отговаря на динамиката на туристите".

Според него се изпускат важни моменти и събития, които могат да се използват за маркетингово позициониране в страната и извън нея.

Една от причините за това е, че нямаме Национална хотелска асоциация, а бизнесът в сферата е напълно разединен, смята специалистът:

„Най-голямата концептуална грешка на българския туризъм е, че нямаме Национална хотелска асоциация и че категоризацията не се извършва по места. Докато ние сме концентрирали в Министерството на туризма и категоризацията, и регистрацията, и контрола, т.е. те сами контролират себе си, ще имаме този трагизъм на ситуацията. Малките градчета трябва сами да категоризират хотелите по места. Кметовете трябва да управляват плажовете. Трябва да има и изискване - който иска да строи нов хотел, трябва да има съгласието на другите хотелиери в съответната общност. Колкото повече легла, толкова повече пада средната заетост, толкова повече пада цената и толкова повече нямаме пари за заплати. Ще ставаме по-бедни с тази политика, която имаме - на абсолютна свободия и всеки да си прави каквото си иска".

В момента има пълни хотели, има и напълно празни, всичко зависи от това как се управляват и каква им е политиката и качеството:

„В една кризисна ситуация, в която сме, виждаме кой разбира от туризъм и кой не. Нашият трагизъм е това, че имаме министър и министерство, които нищо не разбират от туризъм. ... Ние като членове на ЕС сме най-консервативната държава. Ние мислим, че ЕС трябва на нас да ни дава пари, а не ние да даваме пари на ЕС точно чрез туризъм. Ние може да имаме много повече пари от туризъм, ако имаме по-добра политика, каквато нямаме".

Драганов коментира и промените в Закона за Черноморското крайбрежие, срещу които вчера имаше протест пред Народното събрание. Според него основната цел е приватизираните вече дюни да бъдат застроени.