XVIII международен фестивал на червенокръстки и здравни филми – Варна
Секция: КУЛТУРА
12 Юни 2019 10:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
XVIII международен фестивал  на червенокръстки и здравни филми – Варна

/КРОСС/ На 13 юни 2019 г. /четвъртък/ от 19.00 часа в зала 1 на Фестивалния и конгресен център - Варна, вицепрезидентът на Република България и патрон на Фестивала г-жа Илияна Йотова ще открие официално тазгодишната международна филмова надпревара.
Организатори на Фестивала са Българският Червен кръст и Медицинският университет - Варна. Тази година той се провежда от 13 до 17 юни под мотото „Агресия - хуманизъм - кино". Освен прожекциите на състезаващите се игрални и документални филми от цял свят в програмата на Фестивала е включен и Дискусионен форум по темата с участието на проф. Иво Христов, доц. д-р Харалан Александров, Соломон Паси, Татяна Дончева, журналистите Анна Заркова и Емил Спахийски.
Художествен директор на Фестивала е проф. Божидар Манов, а международното жури е в състав: Доротея Тончева, актриса, Арман Пеккая, режисьор /Турция/, Илиян Джевелеков, продуцент и режисьор, Велислав Павлов, актьор, и проф. Виолетка Тачева. Сред гостите на Фестивала са любими български артисти и филмови дейци като Гинка Станчева, Емилия Радева, Искра Радева, Наталия Бардская, Александра Сърчаджиева, Ицхак Финци, Михаил Мутафов, Николай Урумов, Любен Чаталов, Иван Павлов, Иван Ничев, Стефан Цанев, Станимир Трифонов, Владимир Игнатовски, Александър Донев, Мартичка Божилова и много други.
За участие във Варна пристигнаха и много чуждестранни гости - представители на Международния комитет на Червения кръст, на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец, на Македонски и Румънски Червен кръст, на Турския Червен полумесец. Гости на Фестивала са и режисьори и журналисти от Италия, Иран, Кипър, Бразилия, Турция.