Парламентът прие на първо четене субсидията от 1 лев
Секция: БЪЛГАРИЯ
12 Юни 2019 13:34
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Парламентът прие на първо четене субсидията от 1 лев

/КРОСС/ Със 117 гласа "за" и 90 "против" промяната в закона за Държавния бюджет, с която се предвижда размера на държавната субсидия за политическите парти да бъде 1 лев за действителен глас, мина на първо четене в парламента. "За" гласуваха депутатите на ГЕРБ, "Обединени патриоти", "Воля" и "Атака". ДПС и БСП бяха "против".

Между двете четения предстои дебат, тъй като от "Обединени патриоти" предупредиха, че има опасност от 1-ви юли партиите да бъдат лишени от субсидии и да дължат пари. От БСП заявиха, че начинът, по който се взима решението, е недопустим, тъй като той е внесен без оценка за въздействие и в нарушение на правилника на Народното събрание.

Премиерът Бойко Борисов отказа да коментира предложението на ДПС за нулева партийна субсидия. Борисов посочи, че правителството вече е внесло своето предложение за субсидия да бъде намалена от 11 на 1 лев за спечелен глас:

"Ние сме взели решение и то е 1 лев. Това защитава ГЕРБ. Каквото искат да правят другите партии- това си е тяхна работа", заяви премиерът Борисов.
По-рано днес депутатът от ДПС Делян Пеевски заяви в кулоарите на парламента, че партията му ще настоява субсидиите да бъдат премахнати и моделът на политическо финансиране да бъде сменен.

„Предложението на ГЕРБ няма да подкрепим, но ще подкрепим да е 0 лева субсидията, защото за нас това е див популизъм, което се предлага. Хубаво е да се изясни какво правят партиите после. За нас това значи фалит на партиите при 1 лев субсидия. Затова е нормално, ако ще се променя моделът на финансиране, да бъде 0 лева и отворено финансиране, американски тип, от ясни, прозрачни донори", подчерта Пеевски.

Моделът на партийното финансиране трябва да е като в Щатите, смята Пеевски. Те да получават пари от икономически субекти и граждани при пълна прозрачност и контрол на средствата. Йордан Цонев отново остро критикува предложението на управляващите и обясни, че държавното финансиране е по-евтино и по-прозрачно:

"Един лев, пет лева, гледат на боб в тавана горе и колко лева да намалим, за да се харесаме на тоя или оня. Не става с харесване. Или ще се финансира дейността на политическите партии, или няма - зависимости при един и при пет лева са еднакви. Още днес ще предложим нула лева и открито, публично финансиране от икономическите субекти и от гражданите на партиите със съответният контрол от гражданското общество и от всичко останало".

Днес парламентът разгледа предложението на управляващите партийната субсидия да бъде намалена от 11 на 1 лев на глас.

Изменението в закона за държавния бюджет, внесени от Министерски съвет, се предвижда от 1-ви юли - партийната субсидия да бъде намалена от сегашните 11 лева на 1 лев за всеки действително получен глас.

В мотивите си вносителите посочват, че с намаляването на партийните субсидии ще се реализират по-малко разходи от държавния бюджет за финансиране на дейността на политическите партии и коалиции, като изчислиха, че само за второто полугодие бюджетната икономия би възлязла на близо 15 млн. лева.

Друг обявен мотив от ГЕРБ е желанието да се спрат всякакви спекулации, че партията се облагодетелства от държавни средства, след като стана ясно, че партиите и коалициите са надвзели субсидии.

Коалиционните партньори от „Обединени патриоти" изразиха принципно съгласие за 1 лев държавна субсидия, но опозицията в лицето на БСП и ДПС се обявиха против.

Социалистите дори определиха внесения от ГЕРБ законопроект като кризисен ПР.