Румен Гечев: Финансирането на партиите в България до момента съответства на европейските практики
Секция: ПОЛИТИКА
12 Юни 2019 14:02
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Румен Гечев: Финансирането на партиите в България до момента съответства на европейските практики

/КРОСС/ „Като сме член на ЕС, трябва да следваме европейските практики. Финансирането на партиите в България до момента съответства на тях". Това заяви в пленарна зала народният представител от ПГ на „БСП за България" проф. Румен Гечев. По думите му в последните години се е преминало към почти пълно държавно финансиране на партиите, а под 5% от парите са от членски внос. „Решението за политическите системи в Европа е политическите партии да бъдат финансирани от държавата", заяви той. Социалистът подчерта, че такива решения са взели в годините Германия, Швеция, Финландия, Франция, Белгия, Холандия, Великобритания и има само една европейска страна, където държавата не участва във финансирането на партиите - Швейцария.
Проф. Гечев предложи всички партии, които имат натрупани депозити от неизразходвани партийни субсидии към 03.06.2019 г. да ги върнат обратно в бюджета. „Такива е практиката в другите страни членки на ЕС. Странно е как така- една партия държи на депозити милиони левове и има символичен членски внос, а същевременно демонстрира активна партийна и медийна дейност. Тогава възниква въпросът- какви са тези тайнствени източници на финансиране на такива партии?", попита Гечев.

Проф. Румен Гечев обясни, че е добре да има дебат по темата за субсидиите, но изрази несъгласие с начина, по който той се прави - няма как да бъдат обсъждани в НС законопроекти, които са били внесени сутринта в 09:01 часа, на бегом същият следобед се организират комисии, без никакъв разчет и време за разглеждане, без време за разработване на алтернативни варианти. „Трябваше няколко месеца този въпрос да бъде обсъждан в българската общественост и когато се изяснят позициите и има точни разчети, да влезе законът за обсъждане", подчерта той. По думите му тези действия имат две цели - да се притисне до стената основната опозиционна партия БСП и заедно с нея- всички възможни партии с различно мнение от управляващите; връщане на чл. 1 от старата Конституция на България - закриваме другите партии и остава само една партия и нейните сателити на власт, която има достатъчно средства, за да управлява без държавна субсидия.


Георги Търновалийски: Цели се затрудняване на работата на политическите партии
„Предложението на ГЕРБ е популизъм. Предлага ни се субсидията да бъде намалена на 1 лв, други искат да бъде 0 лв. За мен разлика между двете предложения няма". Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България" Георги Търновалийски. Според него, ако тези предложения бъдат приети, трябва да ги има и в Закона за политическите партии, за да бъде променен начинът за набиране на средства за партиите. „Този законопроект е в нарушение на парламентарните правила и на законодателството. С това предложение се цели затрудняване на работата на политическите партии и се поставя под риск тяхната независимост", категоричен е той.