Спецпрокуратурата претърсва офиси на Иво Прокопиев
Секция: БЪЛГАРИЯ
12 Юни 2019 16:44
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Спецпрокуратурата претърсва офиси на Иво Прокопиев

/КРОСС/  Специализираната прокуратура влезе в офис сграда на жълтите павета в София, на метри от Народното събрание. В сградата има офиси на "Алфа финанс холдинг", свързана с бизнесмена Иво Прокопиев.

Специализирана прокуратура ръководи разследване за пране на пари във връзка с продажбата на акции от приватизираното и след това продадено предприятие "Каолин" и това е причината за претърсването на офиса на "Алфа финанс холдинг". Това каза шефът на спецпрокуратурата Димитър Петров, след като влезе в бизнесцентъра.

"Получихме разрешение за претърсване в офиса на "Алфа финанс консултинг". Целта е документи, които считаме, че са необходими за разследването. Считаме че са свързани с покупко-продажбата и трансакциите, свързани с акциите на "Каолин". Не касаят издателска дейност или медийни компании на обвиняемите", заяви Димитър Франтишек от спецпрокуратурата.

"Получихме разрешение от Специализирания съд за претърсване. В момента колегите работят на 7-ия етаж. Един от обвиняемите е на място, заедно с неговите защитници", каза пред журналисти Димитър Петров, ръководител на Специализираната прокуратура.

Както е известно, Прокопиев е подсъдим със Симеон Дянков и Трайчо Трайков заради продажбата на ЕРП-тата, където посредник беше друга негова фирма - "Булброкърс". Тя обаче е на друг адрес.

Срещу Прокопиев се води и друго разследване - за пране на пари, свързано с приватизацията на "Каолин". То е в Софийската градска прокуратура.

Предпирятието беше приватизирано през 90-те, след това придобито от "Алфа финанс Холдинг", а през 2012 г. продадено на немски инвеститор. Според медията разследването на спецпрокуратурата също е свързано с продажбата на "Каолин".