Симеон Славчев: Намесата в редакционната политика на БНР и БНТ е заплаха за свободата на словото в България
Секция: ПОЛИТИКА
12 Юни 2019 20:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Симеон Славчев: Намесата в редакционната политика на БНР и БНТ е заплаха за свободата на словото в България

/КРОСС/ Общинският съветник и съпредседател на "Политическа група 5" в Столичния общински съвет инж. Симеон Славчев остро се противопостави на колегата си от ВМРО Карлос Контрера, който нападна БНР и БНТ за неплатени данъци за милиони към общината.
Според инж. Славчев намесата в редакционната политика на Българското национално радио и телевизия е намеса и заплаха за свободата на словото в България.
„Категорично се противопоставям на действията на колегата ми от ВМРО Карлос Контрера, тъй като, според мен, всеки проблем и казус трябва да се решава с диалог. Още повече, когато ВМРО заедно с ГЕРБ управляват и на национално ниво, но и в София, тъй като с гласовете на патриотите минават всички решения в Столичен общински съвет" заяви Славчев и добави, че е недопустимо да се обвърза плащането на мести данъци и такси с редакционната политика на двете държавни медии.
Според председателят на ПП МИР, ако ВМРО искат да решат, какъвто и да е проблем, те имат инструментите да го направят, тъй като са управляваща партия. „Не съм забелязал, обаче, ВМРО да са решили някой проблем на българските граждани, като цяло. Дори не са решили проблема с гетата в София, който умишлено и доста шумно всеки път използват в предизборни кампании", категоричен бе още инж. Славчев.
Според него въпреки, че БНР и БНТ са на държавна издръжка те са самостоятелни институции със собствена политика, която трябва да е коректив на управляващите, които и да са те.
„Ако Карлос Контрера искаше да реши проблемите с местните данъци и такси на която и да е от посочените институции можеше да предизвика диалог в СОС с участието на всички страни, още повече, че г-н Контрера е член на Председателския съвет на СОС, който е органът, който обсъжда и решава всички подобни проблеми„ добави още общинският съветник и съпредседстел на "Политическа група 5".
Инж. Симеон Славчев, който също е член на Председателския съвет на СОС, настоява още на следващото заседание на Председателския съвет да бъдат извикани ръководството на БНР и БНТ за да бъдат обсъдени просрочените задължения на двете медии към общинския бюджет, да бъде определен точният им размер и дори да се потърси вариант за погасяването им удовлетворяващ всички страни.
„Ако в момента БНР и БНТ изпитват финансови затруднения, то задълженията им към бюджета на столицата могат да бъдат разсрочени", предложи Симеон Славчев. Той подчерта, че не е необходимо в случая да се сезира Софийска градска прокуратура за образуване на производство по чл. 254а от НК, както е направил Контрера, а да се търси диалог за обсъждането и решаването на казуса.
„Сезирането на Софийска градска прокуратура от г-н Контрера е опит за намеса в редакционната политика на двете държавни медии, което е недопустимо и показва защо България е на 111-то място по свобода на словото - най-ниското в Европейски съюз и Балканите", заключи инж. Симеон Славчев.