София се сдобива с общински аквапарк за над 9,5 млн. лева
Секция: БЪЛГАРИЯ
13 Юни 2019 07:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
София се сдобива с общински аквапарк за над 9,5 млн. лева

/КРОСС/ До края на годината ще бъде завършен първият общински аквапарк в София. Стойността на атракциона и парковото пространство около него е над 9,5 милиона лева. Столичният кмет Йорданка Фандъкова провери днес как върви строителството. Констатира, че около 60% от работата по обекта вече е свършена, съобщава БНТ.С изграждането на атракциона и зелената площ към него ще бъдат добавени нови 25 декара към столичния парк "Възраждане". Аквапаркът с пет открити басейна ще бъде разположен на 6 декара. Ще има и сграда със закрит басейн с минерална вода, СПА зона и ресторант, а от покрива ѝ ще се спускат водните пързалки.

"Деветнадесет декара е реално парковата част, която предстои да бъде завършена с настилки, със засаждането на над 600 дървета. Пред парка ще бъде изградена и чешма с минерална вода", обясни Фандъкова.

Столичната община планира обновяването на още 6 парка. Един милион лева е предвиден за този в квартал "Дружба", където вчера жители протестираха срещу застрояването на площ от парка. Според столичния кмет протестът е организиран от БСП, а съдбата на проблемния частен терен на територията на парка все още не е категорично ясна.

"Решение няма, няма разрешение за строителство. Защо точно сега решиха колегите от БСП да правят протест, не мога да кажа, мога само да предположа", каза Фандъкова и увери, че общината ще направи необходимото за запазването на терена като част от парка.