Легендарният Кубански казашки хор напълни Зала 1
Секция: КУЛТУРА
20 Юни 2019 07:32
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Легендарният Кубански казашки хор напълни Зала 1

/КРОСС/ 120 души от най-стария музикално-танцов ансамбъл на Русия - световноизвестният Кубански казашки хор напълни Зала 1 на НДК при първия си концерт от турнето си в България.

Емоциите ескалираха и публиката нямаше как да остане равнодушна след всяка една песен или танцова постановка от грандиозния спектакъл, а специалният поздрав за българите бе изпълнението на патриотичния марш "Боят настана" по текста на Иван Вазов, което изправи публиката на крака сред бурни аплодисменти.
До 22 юни легендарните казаци ще пеят още в четири българска града - 19 юни - Велико Търново, 20 юни - Варна, 21 юни - Бургас, 22 юни - Пловдив.

За концертите пред българската публика Кубански казашки хор дойде в пълният състав от певци, музиканти и танцьори и всички солисти. Избрана е програма "Най-доброто за 200 години". Сред песните са любимите "Любо братцы, любо", "Ты прости меня, родная", "Когда мы были на войне", "Распрегайте, хлопцы, кони" и други емблематични казашки песни.

Кубанският казашки хор е основан в град Екатеринодар - днешен Краснодар, преди 207 години. В определен смисъл Кубанският казашки хор е истински исторически паметник. Ансамбълът пази, развива и пренася през вековете богатите певчески и танцови традиции на Кубанския край. В неговия репертоар се съхраняват над 4000 произведения от различни епохи. Изпълняват се най-популярните казашки руски и украински песни и танци. Те са отражение на вековната история на една велика патриотична общност - казаците.

Повечето от текстовете са за себеотрицанието и жертвоготовността на казака в името на отечеството, за връзката на война с верния му кон, за любовта към родината. Но музиката на ансамбъла е събрала и запечатала и трагичните събития от времето на Гражданската война, когато казачеството е подложено на гонения, както и на репресиите от 30-те години на миналото столетие, на съветската естетика в изкуството.
В състава на ансамбъла са над 100 души - певци, танцьори и музиканти. Художествен ръководител и главен диригент на хора е народният артист на Русия, Украина, републиките Абхазия, Адигея и Карачево-Черкезия, проф. Виктор Захарченко.

В следващите дни казаците продължават с турнето си в България - на 19 юни във Велико Търново, 20 юни - Варна, 21 юни - Бургас и на 22 юни - Пловдив.

Снимка: Георги Палейков/BulFoto