Доц. Жана Казанджиева: Фотозащитните продукти трябва да се нанасят няколко пъти през деня
Секция: Интервюта
23 Юни 2019 12:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Доц. Жана Казанджиева: Фотозащитните продукти трябва да се нанасят няколко пъти през деня Доц. Казанджиева е специалист по кожни и венерически болести в УМБАЛ „Александровска”

/КРОСС/ - Доц. Казанджиева, предстоят най-горещите месеци в годината, в които трябва да помислим и за своята кожа. Как да изберем най-подходящия слънцезащитен продукт?
-Фотозащитният продукт има много характеристики и зависи от много фактори. Но най-общо най-подходящият трябва да се определи от типа кожа. Ако кожата е от първи и втори тип - т.е. тази кожа, която много бързо изгаря и почти не почернява, фотозащитният продукт трябва да съдържа фактор 50 за предпазване от UV лъчи и да бъде водоустойчив и устойчив на изпълняване. Ако имаме кожа тип 3, която понякога изгаря, а понякога почернява, тя също се нуждае от много висок фактор на слънцезащита, когато сме на плажа - отново 50 фактор. Но когато сме в градски условия, можем да си позволим фотозащитата да бъде с фактор 20 или 30. А кожа тип 4 имат хора, които са винаги с тен и много често те неглижират своята защита, защото казват, че никога не изгарят и затова не им трябва фотозащитен продукт. Нещата обаче не стоят точно по този начин, защото слънцето освен изгаряне може да причини и много други вреди, свързани с остаряване на кожата, с кожна еластоза, с промяна в релефа на кожата и най-неприятното - развитие на кожни тумори. Така че като първи критерий при избор на слънцезащитен продукт е типът кожа и това, какъв начин на живот водим - дали сме на морския бряг или в планината, където безспорно трябва много висока фотозащита, или сме в града, където вече критериите са различни. Аз лично бих посъветвала всеки да се консултира с личния си дерматолог, защото изборът на слънцезащитни продукти зависи и от кожните заболявания, които човек има. Защото ако имаме суха кожа, то за предпочитане е да изберем кремовете с фотозащита, а ако кожата е мазна - е по-добре да се ориентираме към емулсиите и флуидите. Ако обаче имаме кожно заболяване, съществуват специфични фотозащити. Има такива и за старееща кожа, за кожа с петна, за кожа с розацея. Многообразието от слънцезащитни продукти на пазара е огромно и за да се ориентираме, трябва наистина добре да познаваме собствената си кожа или да познаваме добър кожен лекар.
- Кои са основните грешки, които допускаме при използването на слънцезащитни продукти?
- Първата грешка е, че смятаме, че след като се намажем с един продукт сутринта, той до вечерта ни осигурява защита от слънцето. Това е абсолютно невъзможно. Дори и най-добрата фотозащита не трае повече от 4 часа, в които ни защитава изцяло и напълно от слънцето. А ако междувременно сме до воден басейн и влизаме във водата, този период се скъсява още повече. Така че фотозащитата трябва да се нанася последователно няколко пъти през деня. Същото важи и ако работим в офис - сутринта, тръгвайки за работа и нанасяйки си фотозащита, това не означава, че когато към 14.00 ч. излезем за кафе, не трябва да я подновим. Това е така, защото е минало прекалено много време и фотозащитата не е на 100%. Това е основната крачка, която се прави, а оттам нататък има много различни крачки, свързани с неправилния избор на фотозащита, който трябва да е във връзка с особеностите на кожата.
- На коя възраст кожата е най-податлива на вредното въздействие на слънцето?
- Във всяка една възраст кожата е податлива на вредното въздействие на слънцето и то крие опасности. В бебешката и детска възраст е най-опасно изгарянето, защото съществува правилото, че изгарянията в детска възраст правопропорционално увеличават риска от развитие на малигнен меланом, който е един от най-тежките тумори в късна възраст. Така че трябва да предпазваме децата с фотозащита, освен това е хубаво да има шапка и по-широка тениска. Но отново зависи от детето и това кой тип е кожата му. Още от първия ден трябва специфична консултация, защото до шестия месец всичко е изцяло в ръцете на родителите и то няма как само да се премести на друго място, ако изгори. Така че родителите трябва да внимават това малко същество да е на сянка, да не се излага на преките лъчи на слънцето. Но същевременно не трябва да го пазят прекалено, защото слънцето не е само вредно, то има и редица положителни качества. То помага на кожата да синтезира един много важен витамин - витамин Д, който се грижи за костната плътност. Т.е. малкото бебе има нужда от слънчевите лъчи, просто всичко трябва да бъде дозирано и внимателно. В по-късната възраст слънцето има съвсем други негативни влияния. Например в пубертета тийнейджърите имат лъжливото усещане, че през лятото техните акнета се чувстват прекрасно, но всъщност това се дължи на противовъзпалителното действие на слънцето. За сметка на това кожата задебелява и през есента това хубаво действие на слънцето се връща с лихвите, защото се запушват порите на мастните жлези и акнето отново се появява с пълна сила по-лошо, отколкото е било преди лятото. Така че в тези случаи слънцезащитата - и то специализираната за акне, е много важна. След това в следващата възраст особено внимателни трябва да бъдат жените във връзка със забременяването, с кърменето - тогава са много чести т.нар. кафяви петна, които се появяват по кожата на лицето. Така че безспорно трябва стриктна фотозащита. Във възрастта 55+ пък трябва много да се пазим от слънцето, защото кожата изтънява и става склонна към развитие на различни злокачествени новообразувания. Така че няма възраст, която да е по-опасна или по-малко опасна, просто всяка има своите особености.
- Какви кожни болести може да се развият, ако не се предпазваме качествено от слънцето?
- Няма кожна болест, която може да се развие само ако не се пазим от слънцето. Но, разбира се, кожата може да остарее по-бързо, ако не се пазим от слънцето. Или ако прекаляваме малко повече със слънцето или имаме бяла тънка кожа, тогава може да се развият кожни тумори, които се появяват на местата, на които слънцето най-силно е въздействало в рамките на целия ни живот. Но иначе, много разпространено схващане е, че ако не се предпазваме от слънцето, не е възможно да развием кожни алергии - много хора казват, че имат енергия от слънце, но това по никакъв начин не е вярно. Алергиите към слънце са изключително рядко нещо. Обикновено имаме комбинация от лъчите на слънцето и нещо, което неправилно сме сложили върху тялото си - лосион, крем, дезодорант или дори сме правили сладко от смокини без предпазни средства, защото те ни правят много чувствителни към слънцето. Така че почти никога не е виновно само слънцето, виновна е и нашата небрежност.
- Как влияе морската вода на кожата?
- Зависи от морската вода, но по принцип добре особено ако се касае за псориазис. Морската вода е перфектна за това заболяване. Ако морето е чисто, оттам нататък това, което трябва да направим, е като излезем все пак да се облеем с чешмяна вода, да премахнем от себе си солената вода и да предотвратим изсъхването на кожата. Но с едни подходящи козметични продукти можем допълнително да подхраним кожата и да избегнем това вредно влияние. Разбира се, говоря за нашата географска ширина. А в по-екзотичните дестинации в моретата и в океаните ни дебнат много други опасности, с които българите напоследък се запознаха, защото вече започнаха екзотичните си пътешествия. Това са различни опарвания от малките ларви на медузите, които правят тежък обрив в областта на банския. Има и редица алергични реакции към водорасли, които се намират по крайбрежието. Но, както казах, това са екзотични опасности. В нашето море това, с което най-често се сблъскваме, са две неща. Едното са опарванията от медузите. Трябва да внимаваме и да не се сблъскваме челно с медузите, защото мястото за секунди се зачервява, оттича и трябва да потърсим медицинска помощ. А второто са т.нар. пясъчни бълхи. Те обикновено правят обрив, когато е имало много дълго време горещини, след това завали, а после отново се върнат горещините. Това са едни изключително дребни и малки насекоми, които скачат върху кожата и причиняват неприятни сърбящи обриви. Те не ходят по всеки, някак си имат предпочитания към определени хора. Но наистина през лятото лекарските кабинети се пълнят с плажуващи хора, оплакващи се от сърбящи обриви предимно по краката. Това е опасност, която общо взето е трудно да се избегне. Но все пак можем да кажем, че ако сте жълт или бял бански и такъв цвят хавлия е по-възможно тези пясъчни бълхи да ви харесат, защото техните очи различават основно тези два цвята.
- Как да се погрижим са кожата си в ежедневните градски условия?
-
Отново трябва да се съобразим с особеностите на кожата. Щеше да бъде много хубаво, ако всички имахме еднаква кожа, тогава веднага можехме да дадем рецепта. Но нещата не стоят така. Всеки един от нас има кожа със съответни особености. Така че грижата за кожата трябва да бъде съобразена с нейната индивидуалност. Ако имате суха и чувствителна кожа, препаратът за измиване е един. Ако имате мазна кожа, той е коренно различен. Но при всички случаи трябва да се ползва измивен препарат. След това сутрин трябва да нанасяме крем, който отново да бъде съобразен с особеностите на кожата и кожните заболявания, ако имаме такива. Продължаваме с фотозащитата за началото на деня. А към края на деня особено жените трябва да използват серуми - особено с напредването на възрастта трябва да се използват анти-ейдж серуми. И вечерта се слагат продуктите, от които вече искаме да подействат положително по някакъв начин на кожата - например околоочни продукти против бръчки, продукти срещу акне, продукти с противовъзпалително действие и т.н. Всичко зависи от особеностите на кожата, затова и има толкова много продукти, от които всеки трябва да намери най-доброто за себе си.
Цветилена СИМЕОНОВА, агенция „Фокус"