Осъдиха майка на починало бебе в Пловдив
Секция: БЪЛГАРИЯ
02 Юли 2019 19:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Осъдиха майка на починало бебе в Пловдив

/КРОСС/ Година и 4 месеца с 3 години отлагане. Толкова получи Мария Минкова от Районен съд Пловдив, предаде Plovdiv24.bg.

21-годишната ромка се изправи пред съда, защото не купила на болното си едномесечно бебе сироп за кашлица, антибиотик и спрей за нос, не е провела нужното лечение и бебето Генчо е починало. Трагедията се случва на 9 февруари миналата година в село Белозем.

Срещу Мария Минкова бе повдигнато обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост. Жената не за пръв път губи дете - преди 4 години отново момче и отново Генчо, но на 2 години починало, след като се удавило във външната тоалетна. Жената обаче днес призна вината си и поиска делото да се гледа по съкратената процедура.

Така се стигна до пледоарии, а прокурор Кичка Казакова поиска условна присъда. Тя посочи, че подсъдимата не е искала смъртта на детето, но е можела да я предотврати. Условна присъда поиска и защитникът на Мария - адв. Чоно Христозов, който подчерта, че клиентката му е майка на три деца и има ангажимент към отглеждането им.

"Съжалявам. Искам условно, да си гледам децата", каза самата Мария Минкова. Така съдът стигна до решението да ѝ наложи условна присъда. След като председателят на съдебния състав - Елена Герцова, прочете присъдата се обърна към подсъдимата с няколко поучителни съвета. Първо, да забрави за името Генчо, след като и двете ѝ момчета с това име са мъртви.

Второ, разясни ѝ, че да си родител означава именно да се грижиш за децата си. "Когато нямаш пари за лечение, казвай това на лекарите. Те ще ти дадат направление и ще те настанят в болница, за да не се стига до тук. На всички, които сме в тази зала, ни удържат от заплатите за такива случаи", каза още съдия Герцова.

Решението на Районния съд не е окончателно и може да се обжалва в двуседмичен срок пред Окръжен съд Пловдив.