Автосервизите са с най-голям дял в сивата икономика
Секция: ИКОНОМИКА
10 Юли 2019 13:32
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Автосервизите са с най-голям дял в сивата икономика

/КРОСС/ Представители на асоциацията на автомобилните сервизи настояват за законови промени, с които да се прекрати дейността на нелегалните гаражи за авторемонт. Преди 5 години те са внесли предложение за нов проектозакон, който не е бил приет. Оттогава досега, по думите им, няма решение на проблема, а сивият сектор продължава да расте и с него - загубите за държавата.

Във фирмата на Емил Цветков от Русе работят 15 души. За миналата година той е платил за данъци и осигуровки 414 хиляди лева или близо 27 600 лв. на човек. В града обаче нелегалните автосервизи са близо 80% от всички, които предлагат тази услуга.

Емил Цветков, представител на Асоциацията на автосервизите: Както и да го смятате, това означава загуба за Русенска област, пари невлезли в бюджета, около 30-40 млн. лв. В мащабите на държавата това са над 1 млрд лв.

Затова фирмите на светло настояват за законово регламентиране на автомобилните услуги .

Валентин Петров, представител на Сдружение „Сервизи за качество на автомобилния ремонт": Да се даде определение на автосервиз, да се даде определение къде може да се сервизира един автомобил и кой може да го сервизира, както вие не можете да си направите операция от апендицит вкъщи и да дойде комшията с ножа да ви среже и да го извади.

В подкрепа на исканията на автосервизния бранш и за намаляване на сивата икономика и в леката промишленост, земеделието и строителството е кампанията на КНСБ „Сивото убива". Синдикатите представиха в Русе и мобилното си приложение VOX, с което всеки гражданин може да подаде сигнал за некоректни работодателски практики.