Зелените и Европейската левица не подкрепят Урсула фон дер Лайен, гласуването е на 16 юли
Секция: СВЯТ
11 Юли 2019 13:07
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Зелените и Европейската левица не подкрепят Урсула фон дер Лайен, гласуването е на 16 юли

/КРОСС/ Групите на Зелените и "Европейска обединена левица" няма да подкрепят Урсула фон дер Лайен за следващ председател на Европейската комисия. Това съобщиха двете парламентарни групи, които разполагат с общо 115 гласа в Европейския парламент, съобщи БТА.След изслушването снощи Зелените заявиха, че твърде много въпроси са останали без убедителен отговор, затова няма да гласуват за Лайен. Тази сутрин предложената от Европейския съвет за нов председател на комисията се срещна при закрити врата с крайната левица. Според съобщение на парламентарната група получените отговори са били недостатъчни и незадоволителни. Не се предвижда Лайен да преговаря с евроскептиците от "Идентичност и демокрация".

Досега е известно, че евродепутатите от трите водещи групи - на Европейската народна партия, на социалистите и демократите, както и от "Обнови Европа", нямат единодушно становище за подкрепа на Лайен. Трите водещи групи са съставени от общо 444 евродепутати. Групата "Европейски консерватори и реформатори" (62 евродепутати) съобщи, че би искала да играе "конструктивна роля в обсъждането". За да бъде гласуването в пленарната зала успешно, Лайен се нуждае от поне 376 гласа.

ЕП ще гласува предложението Урсула фон дер Лайен да оглави ЕК във вторник. Предвижда се по-рано във вторник Лайен да говори в пленарната зала пред евродепутатите. Очаква се тя да изложи очертанията на бъдещата си управленска програма.

Утвърденият днес от ръководството на ЕП дневен ред предвижда преди да гласуват, евродепутатите да обсъдят отново възможността да последват предложението на европейските държавни и правителствени ръководители за разпределянето на висшите длъжности в ЕС. Ако сделката бъде отхвърлена и Фон дер Лайен не получи поне 376 гласа подкрепа, Европейският съвет ще трябва в срок от един месец да даде ново предложение