Родители на онкоболни деца протестираха пред здравното министерство
Секция: БЪЛГАРИЯ
11 Юли 2019 15:08
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Родители на онкоболни деца протестираха пред здравното министерство

/КРОСС/ Родители на деца с онкологични заболявания излязоха на протест пред сградата на Министерство на здравеопазването. Получиха обещание държавата да елиминира бюрократичната тежест и те повече да не се занимават с документация.

"Ще оптимизираме обхвата на документите, сроковете за подаването им, както и взаимоотношенията между отделните лечебни заведения и институциите при осигуряване на необходимите лекарствени продукти. Родителите няма да се занимават повече с документация. Това ще се случва на ниво болница - здравна каса", заяви зам.-министър Жени Начева, която излезе при протестиращите родители на деца с онкологични заболявания. Болниците ще могат да правят своите заявки за по-продължителен период от време, съответно 3 или 6 месеца, като планират количествата и договарят количества лекарства, така че да не се стига до ситуации на липси на съответно лекарство, каза още Начева. „Или най-малкото, по-рано да са информирани за недостиг или липса на съответно лекарство, така че администрацията да окаже съдействие в такъв критичен момент", посочи тя.

„Срокът, който сме си поставили с родителите, лекарите и лечебните заведения, за да финализираме промените в Наредба № 10 и Наредба № 2, е до края на месеца. Целта е до края на август да бъдат обнародвани в Държавен вестник и от септември да са в сила", посочи още Жени Начева.По отношение отпадането на някои лекарствени продукти за онкологични заболявания на деца от Позитивния лекарствен списък зам.-министър Начева обясни, че лекарствата отпадат не по вина на администрацията, а поради липса на доставка на лекарствени продукти от притежателите на разрешения за употреба или оттеглянето им от ПЛС. За лечението на деца е предвиден и друг ред с наредба на министъра на здравеопазването, съгласно който за деца се доставят нерегистрирани лекарства и по този механизъм е осигурена възможност болниците да се снабдяват с тях, обясни още зам.-здравният министър.

Идването на Начева на протеста не беше изненада. В началото на протеста Симона Караиванова, която е член на УС на Сдружение „Деца с онкохематологични заболявания", посочи, че са дошли, защото искат да изразят своята воля за промяна като се съберат и докажат, че този път няма да се откажат.

Бихме искали вече тази агония, която продължава 10 години, да приключи", каза тя. За вчерашните договорености Теодора Арменкова, която също е член на УС на сдружението обясни, че започнали конкретна работа по текстове по Наредба 2 и 10, която е свързана с нерегистрираните лекарствени продукти и тяхната доставка.

„Това, което държим е опростяване на процедурата, имаме уверението, че текстовете ще бъдат променени така, че да нямат родителите ангажимент да носят документи в касата и тези документи да бъдат сведени до минимум. Това ще остане ангажимент на администрацията на болниците, както и да бъде намален обемът и от документация, която нашите лекари трябва да подават към Касата за получаване на лекарства. И най-вече това, че ще могат да се заявяват прогнозни количества поне за 3 месеца напред, така че да не изпадат болниците в ситуация да нямат лекарства, за да стартират лечение", каза тя. Симона Караиванова подчерта, че искат едно - да има лекарства за децата им в болничните аптеки и лекарите им да са освободени от този административен товар, майките да са освободени също. „Ангажиментът на майките да бъде свързан единствено с обгрижването на децата, ангажиментът на лекарите - с лекуването им. Това е нашата воля и за това ще се борим", подчерта тя.

„На родителите отговорността е да си гледат децата, а на лекарите ни да се грижат и да ги лекуват", каза Даниела Маринова от Велико Търново, която е майка на момиченце, което се лекува от левкемия. Тя е на 9 години, диагностицирана е през септември миналата година.