Турция получи първата пратка от руската системата С-400
Секция: СВЯТ
12 Юли 2019 12:37
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Турция получи първата пратка от руската системата С-400

/КРОСС/ Военното министерство на Турция обяви, че първата пратка от руската система за противоракетна отбрана е пристигнала в Турция, което би могло да приближи страната към санкции на САЩ, съобщават световните информационни агенции.

Придобиването на руската ПРО система от Турция е източник на напрежение между Турция и съюзниците ѝ от НАТО и най-вече САЩ.

От турското военно министерство уточниха, че първата доставка от системата С-400 е пристигнала днес във военновъздушната база "Мюртед" близо до столицата Анкара, като изявлението незабавно предизвика отслабването на турската лира срещу долара.

Доставката на системата ще продължи и през следващите дни, добавиха от Управлението на турската военна промишленост.

"Доставката на части, принадлежащи на системата, ще продължи и през следващите дни. След като системата е напълно готова, тя ще започне да се използва по начин, определен от съответните власти", допълниха от управлението.

САЩ предупредиха Турция, че ще се сблъска с икономически санкции, ако продължи със закупуването на руската система за противоракетна отбрана. Те също така заплашиха, че на Турция няма да бъде разрешено да участва в програмата за производството на високотехнологичните изтребители F-35.

САЩ твърдят, че С-400 не са съвместими с отбранителната мрежа на НАТО и биха могли да компрометират произведените от американския оръжеен гигант Lockheed Martin изтребители F-35, самолет, за произвеждането на който Турция помага и планира да го закупи.

При налагането на санкции от страна на САЩ, Турция може да бъде изключена от програмата F-35, което турският президент Реджеп Тайип Ердоган отхвърли. Вашингтон обаче вече започна процеса по отстраняване на Турция от програмата F-35, спирайки обучението на турски пилоти в САЩ за боравене със самолета.

Турция отказа да се подчини на натиска на САЩ, като настоява, че изборът на оборудване за закупуване е въпрос на национален суверенитет.

Ердоган каза след среща с американския си колега Доналд Тръмп на срещата на Г-20 миналия месец, че САЩ не възнамерявали да налагат санкции срещу Анкара за закупуването на С-400. Тръмп заяви, че Турция не е била третирана справедливо, но не изключи налагането на санкции.

Турция отказа да се подчини на натиска на САЩ, настоявайки, че изборът какво оборудване да придобие е въпрос на национален суверенитет.

Зенитно-ракетните комплекси С-400 "Триумф" са предназначени за унищожаване на самолети, крилати и балистични ракети, в това число със среден обсег на действие, също така може да се използва срещу наземни цели. Обхватът на действие достига 400 км, способна е да унищожава цели на височина до 30 км.

Турция се превърна в третата (след Беларус и Китай) страна, където Москва доставя С-400. Скоро Индия трябва да се присъедини към тях.