Украйна гласува за парламент
Секция: ПОЛИТИКА
21 Юли 2019 08:57
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Украйна гласува за парламент

/КРОСС/ Украинците гласуват на предсрочни парламентарни избори. Очаква се на тях Володимир Зеленски да повтори победата си от президентската надпревара през април, предаде Ройтерс. Но не е сигурно, че неговата партия може да спечели абсолютно мнозинство.

Партията на Зеленски "Слуга на народа" може да получи между 44 и 52% от гласовете. След нея се нарежда проруската "Опозиционна платформа" с около 13%, а на трето - партията на предишния президент Петро Порошенко - "Европейска солидарност" с 8 %. Четвъртото място си оспорват "Отечество" на бившата премиерка Юлия Тимошенко и новопоявилата се през май партия "Глас" на рокзвездата Святослав Вакарчук.

Голямата въпросителна е, че половината от местата в парламента се избират по мажоритарна система, а социолозите не дават прогноза за тяхното разпределение.

Предстоят тежки месеци. След изборите новите управляващи ще трябва и да изпълнят реформите, договорени с международните дарители, за да получи Украйна нови заеми в размер за милиарди долари.

От общо 450 места в парламента на Украйна, 26 ще останат празни - за Крим, анексиран от Русия преди пет години, и за Донбас.

Скандалният политик Михаил Саакашвили се отказа да участва във вота.