Томаш Пецка: 14 столични квартала ще бъдат с по-сигурно електрозахранване
Секция: Интервюта
30 Юли 2019 13:52
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Томаш Пецка: 14 столични квартала ще бъдат с по-сигурно електрозахранване

/КРОСС/ ЧЕЗ Разпределение стартира пореден мащабен проект по подмяна на кабел 110 kV в столицата

Г-н Пецка, ЧЕЗ Разпределение обяви подмяната на още един кабел 110 кV в столицата. Какво означава това за гражданите?

Подмяната на пореден ключов кабел 110 kV, компонент на електроенергийната инфраструктура на столицата, е част от стратегията за подмяна на мрежата 110 kVс бързи темпове. Казвам с бързи темпове, защото стана практика всяка година да подменяме по един такъв ключов кабел. Технически е невъзможно това да става по-често, защото при изключването на кабела по време на подмяната му, останалата мрежа трябва да има капацитет да поеме товарите му. Правилното организиране на всичко това е от съществено значение, но ние имаме много добри специалисти, натрупахме много опит и се справяме успешно. Това наистина са много сложни за изпълнение проекти и професионализмът при работата е от съществено значение. А да се справим професионално е наша основна цел. Тези кабели захранват огромни части от столицата, а това има отношение не само към качеството на услугата за клиентите, но и към националната сигурност. Затова ние подхождаме изключително отговорно към изпълнението на проекта.

Към коя част на столицата има отношение проектът и до какво ще доведе подмяната на кабела?

С реализация на проекта ще се подобри надеждността и сигурността на електрозахранването на 96 000 домакинства и фирми в 14 столични квартала - Редута, Гео Милев, Подуяне, Изток, Дианабад, Слатина, Христо Смирненски, Младост 1, Полигона, Сухата река, Левски, Хаджи Димитър и Централна градска част. Изпълнението на подобен проект неизменно води до много затруднения за нас, както и до временни неудобства за гражданите, защото кабелите преминават през урбанизирани територии, пресичат улици и булеварди, трасета на градски транспорт и т.н. Но в края на краищата всяко подобрение е за сметка на временни трудности.

Колко време ще продължи подмяната и в какво ще се състои?

Подмяната на кабела стартира в началото на юли и се очаква да приключи през септември. Подменя се стар маслен кабел с нов сух, произведен по нова технология, с много по-сигурна изолация. Ще се извърши и частична реконструкция на двете подстанции, между които е разположен кабелът, свързани с автоматизиране на управлението на мрежата. Вече сме на етап, в който внедряваме автоматизации на всички нива в развитието на мрежата, защото се променят нуждите на клиентите и ние трябва да бъдем в ход с тази промяна. Трасето, по което се извършват ремонтните работи, преминава изцяло през район Подуяне, като част от кабела ще се подменя в проходим колектор, а друга - в непроходим, което налага съответните изкопни дейности в неговия сервитут. Клиентите на компанията в засегнатите райони са своевременно информирани за евентуални неудобства по време на ремонта и изкопните дейности. За да не се смущава градският транспорт, се налага изкопните работи в близост до трасетата му, както и част от ремонтните дейности, свързани с пресичане на улици и булеварди, да бъдат извършени през нощта, като тези дейности са предварително съгласувани със Столична община, Столичен електротранспорт, Център за градска мобилност и КАТ. Това, разбира се, няма да се случва по време на цялото изпълнение на обекта, става въпрос за отделни случаи, в които се налага пресичането на определени улици. Направили сме всичко възможно неудобствата за хората да са минимални.

Има ли риск за електрозахранването в посочените райони по време на ремонтните дейности?

Моментът за извършване на ключовия ремонт е внимателно подбран - работи се в период, когато консумацията на електричество е най-ниска и най-малко хора са в столицата, като по този начин се избягва и претоварване по мрежата, която доставя ток по алтернативен път на клиентите по време на подмяната на кабела. Осигурили сме този алтернативен път, за да няма смущения в електрозахранването за гражданите по време на ремонта. 

Разбира се, кабел „Зенит" е изключен и клиентите са захранени едностранно, затова сме създали и необходимата организация за предприемане на незабавни действия при евентуални форсмажорни обстоятелства и прекъсвания. В случай на непредвидена аварийна ситуация ще мобилизираме и допълнителни аварийни екипи. Създали сме план за реакция при нужда и ще поддържаме непрестанен контакт със Столична община и органите на МВР по време на ремонтните дейности. Не очакваме проблеми, но никога не сме застраховани от намеса на трета страна или непредвидена авария, затова сме подготвени за всеки един сценарий. Искам да подчертая, че неслучайно дефинираме проекта като изключително мащабен. Организацията по неговото изпълнение е сложна, включени са всички звена в дружеството, подхождаме много отговорно и се надяваме, че ще се справим при минимални неудобства за всички.

Какви средства инвестирате в този проект?

В проекта ще инвестираме 2,9 млн. лв., това е една от най-големите ни инвестиции за 2019 г. Подменяме 2200 м кабел. Сериозна дължина, но засега всичко се развива съгласно първоначалния график и очакваме в края на септември проектът да е напълно и успешно завършен.