Закриха с проект Главната на Пловдив
Секция: КУЛТУРА
06 Август 2019 16:12
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Закриха с проект Главната на Пловдив

/КРОСС/ Две бели платна, всяко дълго 210 метра, скриват изцяло иначе забележителната панорама на Главната в Пловдив в участъка от пл. "Стефан Стамболов" до Римския стадион, пише Актуално. Идеята на проекта за 70 000 лв, одобрен от фондация "Пловдив 2019", е минувачите да четат имената на всички досегашни европейски столици на културата и да се образоват, а през лятото платната очевидно и да пазят от сянка.
Всъщност първоначално те са били закачени за климатиците на сградите по Главната, но силният порой миналият петък ги свали, заедно с климатиците, както разказват потърпевши търговци. Сега инсталацията е закрепена върху фасадите.

Проблемът е, че тези платна напълно скриват най- живописната част от пешеходната Главна- невидими за минувачите остават всички красиви покриви и прозорци, средата се ограничава до витрините на магазините, а те си приличат навсякъде по света. Няма видимост към площада на Джумаята с Римския стадион и прилежащите сгради в стил сецесион, както и Джумая джамия. А точно тук се правят едни от най- емблематичните кадри в Пловдив.

По проект платната трябва да стоят по този начин до края на 2019 година, но е твърде съмнително, че пловдивчани ще ги търпят толкова дълго. Това е втори опит да се покрие Главната с платна, предишният изтрая доста късо време.

Снимки Веселина Божилова