Китайският луноход „Юйту-2“ измина 271 м по обратната страна на Луната
Секция: Наука
08 Август 2019 18:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Китайският луноход „Юйту-2“ измина 271 м по обратната страна на Луната

/КРОСС/ Китайският луноход „Юйту-2", който е съставна част от кацналия на 3 януари на обратната страна на Луната апарат „Чанъе-4", за 7 месеца работа на естествения спътник на Земята измина 271 м, предаде ТАСС.

Автоматичният спускаем модул „Чанъе-4" и луноходът „Юйту-2" преминаха в спящ режим след приключването на поредния лунен ден, който е с продължителност около 14 земни денонощия.
Синхуа отбелязва, че денем луноходът се придвижвал по зададения маршрут, изпълнявал задачи, свързани със сондиране на местността, изследвал структурата на грунта и местното ниво на излъчваната от звездите неутронна радиация. В съобщението се казва, че „Чанъе-4" и „Юйту-2" са в нормален работен режим. Луноходът ще продължи да изпълнява функциите си след приключването на лунната нощ след 14 земни денонощия.

Апаратът „Чанъе-4" бе изстрелян от космодрума Сичан в югозападната китайска провинция Съчуан на 8 декември м.г. Основната част на проекта „Чанъе-4" е свързана с изследване на обратната страна на естествения спътник на Земята.
На 3 януари апаратът успешно кацна на Луната и малко по-късно изпрати първата снимка на повърхността на обратната й страна от близко разстояние.