Страх от „проклятието на фараоните” в Египет заради нарязана гробница
Секция: ЛЮБОПИТНО
10 Август 2019 19:33
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Страх от „проклятието на фараоните” в Египет заради нарязана гробница

/КРОСС/ Археолози „биха тревога" заради плановете на Египет за преместване на древна гробна камера. Тя беше случайно намерена по време на полицейска акция срещу иманяри.

Министерството на античността на Египет реши да премести древна гробница, открита на археологическия обект Ал-Даябат в провинция Сохаг в новия музей в Кайро. Това предизвиква вълна от възмущение сред изследователите.

"В новия музей на административната столица всички важни фигури и туристи от цял свят ще имат шанса да видят гробницата, което ще позволи на хиляди, ако не и на милиони хора да й се насладят", заяви Мустафа Вазири, секретар на зам. началника на Върховния съвет за антики, съобщи Спутник.

Гробницата от времето на Птолемей принадлежи на благородник, наречен Туту и жена му, за която се знае, че е танцьорка на древноегипетската богиня Хатор.

Според „The Sun", след неотдавнашното изявление на министерството, стените на гробницата са нарязани на парчета, за да може да се транспортира по-лесно. Решението за разглобяване на гробната камера беше оправдано от министерството като необходим ход, за да се спаси гробницата от „повреди на изключително отдалеченото място, където тя е изолирана и може да бъде подложена на опустошение или грабеж".

Археолозите обаче изразиха опасенията си, че добре запазената гробница може да бъде повредена при преместването, а британският вестник добавя и опасенията на местните от „проклятието на фараоните", което се отприщва срещу всеки, който „смущава мумия".

Обикновено Египет се придържа към седмия член на Венецианската харта за опазване и реставрация на паметници и забележителности, който гласи, че: „Паметникът е неделим от историята, за която свидетелства, и от обстановката, в която се намира. Преместването на всички или част от паметник не може да бъде разрешена, освен когато защитата на този паметник изисква или когато това е оправдано от национален или международен интерес от първостепенно значение ".

"Преместването на тази гробница е явно нарушение на Венецианската харта за възстановяването на исторически места; и това, което прави министерството, е да унищожи тази античност, вместо да я спаси", заяви египетската археоложка Моника Хана пред „Daily News Egypt".

В гробницата има две малки стаи с два саркофага и около 50 мумифицирани животни.