Атомният крайцер "Омск" се върна в Камчатка след модернизацията
Секция: Наука
11 Август 2019 12:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Атомният крайцер "Омск" се върна в Камчатка след модернизацията

/КРОСС/ Атомният подводен крайцер с крилати ракети "Омск" се върна на пункта, където е базиран постоянно в Камчатка, след модернизацията, през която премина в завод "Звезда", предаде "Российская газета".

"Според доклада на командира на подводния крайцер капитан 1 ранг Денис Шарипов материалната част на кораба е изправна, личният състав е здрав и готов за изпълнение на поставените задачи", съобщи говорителят на ИВО по Тихоокеанския флот капитан 2 ранг Николай Воскресенски.

Началник-щабът на Подводните сили на флота контраадмирал Едуард Михайлов поздрави личния състав на "Омск" със завръщането в родната база и по традиция връчи на командира на крайцера печено прасенце.

На 29 юни "Омск" бе предаден на Тихоокеанския флот в рамките на V Международен военнотехнически форум "Армия 2019".

Модернизацията на подводницата започна през 2015 година. След края на всички дейности през май 2019 г. "Омск" премина изпитания в море, включително дълбоководно потапяне.

Изграждането на подводницата "Омск" по проект 949А започва на 13 юли 1989 г. в завода на "Севмаш" в Северодвинск. Официално се присъединява към корабите на ВМФ на СССР на 15 януари 1990 г. и е пусната на вода на 10 май 1993 година.

Подводната скорост на "Омск" е над 30 възела, а пределната ѝ дълбочина на потапяне е 500 м. Подводницата с екипаж от 130 души може да плава автономно в продължение на 120 денонощия. Надводната ѝ изместимост е 14 700 т при дължина 154 м и ширина 18,2 м в най-широката точка. Под вода тя е 23 860 тона. "Омск" е въоръжена с ракетни комплекси П-700 "Гранит".