Църква в Истанбул изпълнява най-съкровените желания
Секция: Туризъм
12 Август 2019 18:03
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Църква в Истанбул изпълнява най-съкровените желания

Трябва да си купите ключ за иконата, а след като желанието ви е факт, да го върнете

/КРОСС/ В квартала Фатих в Истанбул, близо до акведукта, има църква, в която идват хора от различни религии. Всички те идват с една цел - да си купят ключ, да им отворят заветната икона и да поискат изпълнението на желанието си. И тъй като желанията се изпълняват тук само на първия ден от всеки месец, храмът се нарича „Еднодневна църква". Но това не е единственото име на църквата. Тя също така се нарича Църквата на Изпълнението на Желанията, Дева Мария, Светия Извор, Ключовете. И за да го намерите, ще е достатъчно да назовете някое от тези имена - това място е добре познато както сред местните, така и сред туристите. В това може да се убедите, ако посетите църквата в първия ден на всеки месец. Именно в такива дни на входа на храма чака дълга опашка от хора. Всички те искат да изпитат за себе си способността на храма да изпълнява желанията. Въпреки че работи още във вторник и четвъртък.

Църквата на Единия ден може да е позната по целия свят, но от историческа гледна точка е известно малко. Не е установена дори по-точната дата на построяването й. Но ако се съди по факта, че в градината на църквата има фрагменти от древни колони, можем да предположим, че на това място някога е имало византийски храм. И има много такива фрагменти от древността в столицата на Турция, трябва само да се вгледаме внимателно, докато се разхождаме из града.

Има местна легенда за това как през 18-ти век градината, в която сега стои Еднодневната църква, била купена от грък. Веднъж дъщеря му Мария имала сън, в който й се явила Пресветата Дева. И разказала за лечебния източник на вода, който се намира точно в градината им. Богородица дори изяснила точното място, където да търси, за да намери източника.

На сутринта Мария разказала за необичайния сън и цялото семейство отишло да търси посоченото място. И, разбира се, намерили източника и като благодарност построили църква на името на Богородица.

За да опитате водата от източника, трябва да слезете в мазето на храма. Въпреки, че тези, които го пият, казват, че водата не е много вкусна. Но мнозина вярват, че тя помага за лечението на много болести.

Друго си име - Църквата на ключовете - храмът получил поради специалния ред, в който се изпълняват желанията. На входа трябва да си купите ключ или няколко ключове - всичко зависи от броя на скритите желания.

След това с тези ключове трябва да отидете до иконите, които са много тук и почти всички са заключени зад дървени шкафове. Тези шкафове се отварят с помощта на ключовете. През цялото време трябва да се молите или просто да говорите и да мислите за най-желаното от вас.

И тогава трябва да вземете този ключ и да изчакате, докато желанието се сбъдне. След това трябва да дойдете обратно и да върнете ключа. Също така е много желателно да се раздадат сладкиши в двора на храма. Благодарение на тази традиция винаги има някой, който черпи енориашите с бисквити, баклава или просто захар.

Поради този цикъл местното духовенство не трябва да изработва нови ключове. И това е въпреки факта, че всеки месец се вземат до три хиляди ключа от храма. Някои дори идват с бележки от роднини и приятели, които не могат да посетят църквата, но също така искат да изпълнят мечтите си. Те искат да поставят бележката вътре при иконата и да вземат ключа за нея.

Друга отличителна черта на този храм от всеки друг е, че хора от различни вероизповедания могат да дойдат тук. Интересно е да се види тази необичайна опашка от мюсюлмани, православни и католици, които са благославяни от гръцкия свещеник от съседния храм.

pochivka.blitz.bg