Великобритания изтегля дипломатите си от структурите на ЕС в рамките на дни
Секция: СВЯТ
13 Август 2019 07:59
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Великобритания изтегля дипломатите си от структурите на ЕС в рамките на дни

Обединеното кралство ще спре да присъства на срещите, на които се информира за вземането на решения на блока

/КРОСС/ Британските дипломати ще се изтеглят от институционалните структури на ЕС в Брюксел в рамките на дни, според планове, изготвени от офиса на премиера, пише британският вестник "Гардиън", цитиран от агенция "Фокус".

В опит да подсили посланието, че Обединеното кралство напуска ЕС до 31 октомври, Обединеното кралство ще спре да присъства на ежедневните срещи, на които се информира за вземането на решения на блока.

Обсъжданият ход е в съответствие с първото изявление на Борис Джонсън в Камарата на общините, в което той заяви, че ще „разкачи" британската дипломация от делата на ЕС.
Критиците контрираха, че подобен „символичен ход" просто ще остави Обединеното кралство „сляпо" за решенията на ЕС и в крайна сметка ще навреди на националния интерес.

Срещите на работните групи на ЕС, на които се очакваше британските дипломати да заемат своите места заедно с останалите 27 държави членки, ще се занимават с въпроси, свързани със сигурността, общоевропейския отговор на всякакви бъдещи кризи, включващи граждански лица, външните работи и защитата на интересите на потребителите.

Не е ясно докъде ще стигне оттеглянето на Обединеното кралство от структурите на ЕС преди 31 октомври и дали министрите или постоянният представител на Обединеното кралство в ЕС в крайна сметка ще се явяват на срещи през септември и октомври.

Външният министър Доминик Рааб заяви, че ще присъства на среща на своите колеги от ЕС в края на август в Хелзинки.

Евродепутатът Луиза Поррит, заместник-лидер на либерал-демократите в Европейския парламент, заяви: „Борис Джонсън излишно саботира британското влияние в Европа. Високомерие като това подкопава нашето място в света и ще бъде третирано като недостойно от нашите европейски съседи и съюзници, с които трябва да работим за справяне с общи предизвикателства. Маргарет Тачър и Уинстън Чърчил ще бъдат ужасени от тази недалновидност. Трябва да сме водещи в Европа, а не да подкопаваме собствените си интереси".

В постоянното представителство на Обединеното кралство в Брюксел има около 150 дипломати, които лобират за британските интереси по време на изготвянето на позиции и регламенти на ЕС.
Правителството на Тереза Мей бе далеч от желанието си да изостави терена в Брюксел и се стремеше да поддържа пътища в институциите на ЕС, за да повлияе на събитията. Но в изявлението си пред парламента, когато стана премиер, Джонсън каза, че и двете страни трябва да признаят „реалността", че „националното участие на Обединеното кралство в Европейския съюз" приключва.

Премиерът заяви, че има "много блестящи служители са хванати в капан след срещата в Брюксел и Люксембург, когато те биха могли да разгърнат по-добре талантите си в подготовката за нови търговски сделки и насърчаването на наистина глобална Великобритания".