Софийската опера открива своя 130-ти сезон с грандиозен концерт
Секция: КУЛТУРА
13 Август 2019 13:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Софийската опера открива своя 130-ти сезон с грандиозен  концерт

/КРОСС/ С грандиозен концерт на 20 септември Софийската опера открива своя 130-ти сезон. Тържественото събитие с диригент италианския маестро Елио Бонкампани е посветено на отбелязване 90-годишнината на световната оперна легенда Николай Гяуров. По този повод Пламен Карталов ще събере на една сцена световно известни и български артисти, които са били партньори на Николай Гяуров у нас и в чужбина: Долора Заджик, Даниела Мадзукато, Макс Рене Козоти, Цветелина Василева, Орлин Анастасов, Калуди Калудов, Димитър Станчев, Петър Бучков, Светозар Рангелов, Радостина Николаева, Костадин Андреев, Александрина Стоянова-Андреева, Атанас Младенов, Ангел Христов, Давиде Риу от школата на Райна Кабаиванска, оркестър и хор на Софийска опера и балет с диригент Виолета Димитрова.

Идеята на директора на Софийската опера е да бъдат поканени значими имена от различни поколения артисти, които са градили, следвали и в момента развиват традициите на световния и национален оперен театър на България.

Завоювал най-високия връх на белкантото, българският бас Николай Гяуров е неговия мощен и величествен пример, никога не е забравял, че е започнал с първите си стъпки и първата си роля на сцената на Софийската опера.

По време на международно жури, на което Пламен Карталов е един от членовете му, среща американското мецосопрано Долора Заджик, наречена от в. Нюйорк таймс", един от най-величавите гласове на операта. Поканва я да гостува в Софийската опера веднага, защото знае, че през 1991 г. в Сан Франциско заедно с Гяуров, участват в постановката на "Хованщина" от Мусоргски.

За 90 годишнината посветена на Гяуров тя може да изпълни пророческата ария на Марфа, едно от главните действащи лица и изпълнителки партнирали си с големия български бас в спектакъла. Така и българските меломани ще чуят на живо и за първи път дългогодишната солистка на Метрополитен опера и не само на нея, но и на най-големите оперни сцени, включително Ла Скала, Залцбургския фестивал, Чикагската опера, Арена ди Верона, Виенската опера, Парижката опера, Ковънт-Гардън, Театро Реал Мадрид и мн.др.

Огромният й репертоар обхваща различни композиторски щколи: Верди, Вагнер, Маскани, Сен Санс, Мусоргски, Чайковски, Белини, Прокофиев, Масне, Дворжак, както и известна изпълнителка на нова музика от съвременни автори. Долора Заджик сама композира и една опера, "Път в Сион", както и голяма хорова творба "Песента на птиците". В дългогодишната си кариера работи с диригентите Джеймс Ливайн, Риакрдо Мути, Лорин Маазел, Зубин Мета и др.
Долора Заджик посвещава от времето си на усъвършенствуването на млади оперни певци. За да даде ценни съвети и на най-младите артисти на Софийската опера, Пламен Карталов я убеждава да направи майсторски клас. Веднага след концерта десет избрани певци ще имат привилегията да се докоснат до голямото изкуство на Долора Заджик, една от най-великите оперни артисти на света.