Голям пожар гори до Дупница, затвориха за часове участък от "Струма"
Секция: БЪЛГАРИЯ
13 Август 2019 18:59
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Голям пожар гори до Дупница, затвориха за часове участък от "Струма"

/КРОСС/ Няколко огнени фронта бушуват в страната. Последното огнище пламна до Дупница, близо до магистрала „Струма". Огънят тръгнал от леснозапалими материали в склад на предприятие. Това наложи спиране на движението по аутобана в отсечката от пътен възел "Дупница" до пътен възел "Бобошево" в продължение на около два часа. От общината в Дупница съобщиха, че е обявено и частично бедствено положение.По-рано през деня имаше и горски пожар край Дупница. Огнеборците успяха да го потушат преди да застраши близките населени места.

Продължава битката с огъня и в Хасковско. За броени часове огненият фронт успя да измине километри. Изгорели са около 8000 декара. 4000 от тях са горска територия, предимно с широколистни дървета. На помощ на пожарникарите бяха изпратени и военни. Предполага се, че пламъците са били предизвикани от човек в понеделник. Огнеборците се надяват пожарът да бъде напълно потушен най-късно до сряда сутринта.

Вече втори ден гори и депото за битови отпадъци край пловдивското село Шишманци. Полицията в Пловдивско е в готовност да ограничи движението по магистрала „Тракия". Нивото на замърсеност на въздуха в района се измерва на всеки час. Засега експертите са категорични, че опасност за живещите наоколо няма. Огнеборците предполагат, че до полунощ ще потушат дима напълно.

Опасността от пожари остава сериозна и в следващите часове. Обстановката допълнително се усложнява и от високите температури в цялата страна. Очаква се и в сряда температурите да бъдат най-високи в Сандански. Предупредителни кодове за опасни горещини има в цяла Западна и Централна България.
Горещините и силният вятър предизвикаха пожари на много места и на Балканите и създадоха проблеми на десетки туристи. Огън бушува на гръцкия остров Евия, близо до Атина. Там се е наложила евакуация.

Най-сериозна обаче е ситуацията на Самотраки. Там стотици туристи, сред които и българи, са блокирани заради спрени фериботи. На мястото бушува и пожар. От консулството ни в Солун бяха категорични, че опасност за сънародниците ни няма. Част от летуващите обаче бяха принудени да спят, където намерят. Консулът на България в Солун заяви пред NOVA, че местните власти осигуряват безплатна вода и стоки от първа необходимост.

С горски пожари се борят и източно от Самотраки - на два турски острова в Мраморно море. На помощ на пожарникарите са изпратени екипи от Истанбул с хеликоптер. Заради силните ветрове пламъците се разрастват бързо.

Горски пожар избухна и на остров Мармара. И там огънят се разпространява бързо. Изгорели са няколко къщи и селскостопански постройки.