Пожарът в Хасковско е следствие на човешка грешка
Секция: БЪЛГАРИЯ
14 Август 2019 09:50
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Пожарът в Хасковско  е следствие на човешка грешка

/КРОСС/ "През нощта пожарът е локализиран, но днес продължаваме, - всички екипи ще са на място, очакваме и помощ от войската", съобщи директорът на РСПБЗН - Хасково Комисар Николай Вълчев тази сутрин, предаде кореспондентът на БГНЕС в региона.

„Абсолютно безотговорно поведение на хората - местен човек отива, оставя си отпадъците в покрайнините на селото, запалва ги и ги оставя да горят, - това се случи няколко пъти вчера. Така и в Сакар планина - стана пожар вчера, при пристигането на колеги да гасят, виждат трактори, които бягат от мястото на пожара - чистили са пасища. Значи, не знам тия хора с пасищата как не разбраха, че висока температура и силен вятър е изключително опасна комбинация", съобщи Вълчев.Колко наказания да получи възрастния човек, който е запалил пожара - тук нещата не опират до наказания, а до работа с населението и отговорност към всички, смята Вълчев.

„Гасенето на пожара е изключително скъпо - два дена работят по сто човека, по двадесет единици техника, ако имаше и хеликоптер, най-вероятно разходът за потушаването на пожара е в размер на стотици хиляди левове, ако сметнем разходите за гориво на техниката само, но и храна за екипите, амортизация, и др.", допълни Вълчев.

Пожарникарите, военнослужещите и горски служители днес ще извършват контрол по периметъра на тлеещия пожар основно в частта с. Любеново - Родопи.

„Тук днес ще съсредоточим екипите да държат под контрол това, което през нощта сме загасили", допълни Вълчев.

„Очаква се днес до края на деня пожарът да бъде напълно потушен; тук участват всякакви институции", завърши директорът на РСПБЗН - Хасково./