Борисов инспектира строителните дейности по АМ Хемус
Секция: БЪЛГАРИЯ
14 Август 2019 13:58
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Борисов инспектира строителните дейности по АМ Хемус

/КРОСС/ Министър-председателят Бойко Борисов инспектира строителните дейности по изграждането на автомагистрала „Хемус" в участъка между пътните възли „Белокопитово" и „Буховци".

„Колко ни е красива държава ни и колко трудно е строителството. Колко скална маса, колко нещо трябва да се извози. Защото после като стане готово, всички казват - „лесно", заяви премиерът Бойко Борисов при огледа на извършваните дейности. По време на инспекцията министър-председателят бе с министъра на финансите Владислав Горанов и заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Строителният екип ги запозна с етапа, на който е изграждането на 207-метровия мост по трасето.

Участъкът между пътните възли „Буховци" и „Белокопитово" на АМ „Хемус" е 16,32 км и трябва да е готов през 2021 г. Първата копка беше направена точно преди година - на 16 август 2018-а.

В изходната част на трасето има два обекта с археологически разкопки, по които работят специалистите от Националния археологически институт с музей при БАН. Те проучват фрагменти от 5000 години преди новата ера (ранния халколит и ранножелязната епоха). Според анализа на експертите единият обект се нуждае от по-подробно изследване, което ще продължи около два месеца.

„Благодаря на археолозите. Имаме перфектни отношения и добър синхрон", заяви министър-председателят Бойко Борисов. Той добави, че поисканото от археолозите удължение на срока с два месеца ще бъде уважено. „Хем строим, хем разкриваме красотите", каза още премиерът, разглеждайки разкопките на разкрито древно селище. На обекта работят близо 100 души - работници, археолози и геодезисти.

Общата дължина на АМ „Хемус" е около 420 км. В експлоатация са участъците от София до Ябланица и от с. Белокопитово до Варна с дължина близо 170 км. Довършването на „Хемус" е сред основните приоритети на правителството и се планира тя да е готова от София до Варна през 2023 г.