Депутатският лобизъм не пожали и животните от варненския делфинариум
Секция: Интервюта
14 Август 2019 16:38
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Депутатският лобизъм не пожали и животните от варненския делфинариум

/КРОСС/ Трима народни представители от ГЕРБ - Нели Петрова, Красимир Вълев и Лъчезар Иванов, са внесли между двете четения на Закона за ветеринарномедицинската дейност поправка в полза на единствения у нас делфинариум, собственост на "Феста холдинг". Това каза в интервю за БНР Явор Гечев от сдружението за защита на животните "Четири лапи".

Справка в сайта на Народното събрание показва, че текстът, внесен от депутатите, изключва морските лъвове от списъка на животните, за които е забранено да бъдат използвани за представления в делфинариуми. В същото време единствената двойка морски лъвове у нас се отглежда в атракциона на дружеството "Феста делфинариум" във Варна.

Въпреки ограниченията,

регламентирани в сега действащия Закон за защита на животните, те вече години наред се използват за развлечение на туристите срещу заплащане.

"Въпросът защо делфинариумът във Варна е купил тюлените, при положение че тяхното използване за атракции в България е забранено, вероятно има лесен отговор, каза Явор Гечев. Ще си внесем животните, а след това ще си оправим закона, защото той ни е най-малкият проблем.

Просто

някой си купува депутати много лесно".

Двойката морски лъвове, които след приемането на поправката в закона, внесена от депутатите Петрова, Вълев и Иванов, ще могат не само да "целуват" туристи, но и да участват в спектакли, изгуби новороденото си през 2017 г. Причината беше немарливост от страна на персонала във варненския делфинариум. Тюленчето се удави в неремонтирна помпена шахта при първия опит на майката да го научи да плува, а дружеството - собственик на атракциона, скри смъртта му.

На снимката: Депутатите от ГЕРБ, от ляво на дясно: Нели Петрова, Красимир Вълев и Лъчезар Иванов

Кои са депутатите, внесли лобистката поправка в Закона за ветеринарномедицинската дейност?

Първият от тримата е Лъчезар Иванов.

Неговата парламентарна кариера е съпътствана от множество скандали, като най-шумният от тях избухна, когато Иванов опита да спре телевизионен репортаж за близък до него митничар.
Нели Петрова е депутат от Варна. През миналата година в статистиката на Би Ти Ви тя попадна сред

народните представители, които не са казали нито дума

от парламентарната трибуна.

Варненец е и Владимир Вълев. Той е трикратен европейски и световен шампион по кикбокс за професионалисти. Повод за

единствената поява на Вълев в медиите

като депутат стана благотворителния търг, в който той се раздели с най-ценния си трофей - златният медал от Световния шампионат за професионалисти по кикбокс през 2016 г.
В началото на лятото през м.г. разследване на "Дневник" показа, че от "Феста холдинг" са скрили и

смъртта на четири новородени делфина след 2014 г.

В последният подобен случай - миналия петък, делфинче умря по време на представление, в което бе принудено да участва заедно с майка си.

Така смъртните случаи на животни във варненския Делфинариум станаха 6, а оцелял за сега е само един, който се появи на бял свят през есента на м.г.

На 9 август от делфинариума във Варна отново направиха опит да скрият смъртта и на последния новороден делфин. След преждевременно прекратеното представление, по време на което това се случи, всички посетители на кафето, от което се е виждало мъртвото делфинче, са били помолени да го напуснат. Но във фейсбук страницата на атракциона се появи

странно съобщение.

Според неговото съдържание следващите две представления бяха отложени заради "довършителни работи по профилактиката на системи".

В същото време пред Би Ти Ви биологът на делфинариума обясни, че смъртта на новороденото китоподобно е настъпила заради

"проблеми в мозъка".

"Най-големият стрес за делфините, участващи в спектакли, се причинява от шума в залата на делфинариумите, каза за "Дневник" Явор Гечев от "Четири лапи". За да разберем на какво са подложени те, нека си представим, че живеем между разделителните мантинели на оживена автомагистрала".

Според морските биолози смъртта на новородени делфини много често настъпва в следствие на силен шум и резонанс в празнините на черепната им кутия, които са запълнени с въздух.

Звукът разкъсва деликатните мембрани

и тъкани около мозъка и ушите на делфините.

Точно това вероятно се е случило и с делфинчето, което умря в атракциона на "Феста делфинариум" миналия петък, така и с всички преди него. Те са започвали живота си в пика на туристическия сезон, когато представленията там са три, а често и четири на ден.

До пълно изтощение

в тях участват всички делфини, в това число и новородените, които не могат да бъдат отделени от майките си. Но непрекъснатите аплаузи и овации на публиката явно са се оказали непоносимо натоварване за тях.

След предстоящото приемане на поправките в Закона за ветеринарномедицинската дейност в подобни спектакли ще могат да участват вече и двата морски лъва на делфинариума във Варна.
"Предложението няма мотиви, обясни в предаването "Преди всички" на Националното радио Явор Гечев. Тази практика предполага, че се избягват становища на ресорни министерства,

избягва се обществено обсъждане

и дори нуждата от внасяне на мотиви. В нормалните държави тези депутати (Нели Петрова, Красимир Вълев и Лъчезар Иванов) директно си подават оставките и приключват с политиката", каза още той.

Гечев обясни също, че от 2014 година в Холандия представленията с диви животни, чиито видове спадат към дивата природа, са забранени. "Там са стигнали до извода, че животните страдат и има много висока смъртност, особено в делфинариумите", обясни Гечев.

Източник Дневник