Магистрала „Струма” остава затворена (обобщение)
Секция: БЪЛГАРИЯ
14 Август 2019 17:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Магистрала „Струма” остава затворена (обобщение)

/КРОСС/ Магистрала „Струма" остава затворена. Предстои ремонт на моста край Дупница, който беше увреден сериозно от пожара във вторник. Агенция „Пътна инфраструктура" поиска прокуратурата да провери собственика на предприятието за вторични суровини, чиито складирани отпадъци предизвикаха огненото бедствие.

„Още от късните вечерни часове във вторник, след потушаване на пожара, започнаха огледите на самото съоръжение. Те бяха извършени от специалисти от Института по пътища и мостове към АПИ, както и от и проектантите и строителите на самото съоръжение", заяви инж. Юлияна Божилова - директор на Областно пътно управление - Кюстендил.

„Със специалистите коментирахме тяхното становище и резултатите от самия оглед. За момента движението няма да бъде възстановено. В следствие на пожара, който се разрази снощи има поражения по части от мостовата конструкция. Става въпрос за колони, греди, регели и отводнителни съоръжения, които са на магистралата. Пътната настилка няма поражения", посочи още Божилова.

„Към момента специалистите правят проучвания на колоните и гредите, за да се изяснят точните поражения. С цел безопасност на пътуващите пренасочваме движението между пътен възел Дупница и пътен възел Бобошево по Е-79. Участъците са оказани с необходимата пътна сигнализация", коментира тя.

Междувременно стана ясно, че три от колоните на моста на АМ „Струма" са засегнати от продължителния силен огън. От фирмата-изпълнител във вторник заявиха, че съоръжението няма да се ползва, докато не бъде гарантирана сигурността му.

„Налага се да се направи ремонт. Дали ще правим хамути или само замазки, утре експертите ще кажат. Ремонтът трябва да е за сметка на този, който си е позволил да сложи тук такива горими материали", каза Симеон Пешов, президент на фирмата - изпълнител.

Собственикът на цеха Кольо Илиев и в сряда чистосърдечно призна, че е използвал автомагистрала „Струма" за склад, защото не е имал друго свободно пространство.

„Разрешения нямаме, но поради малкия терен, който притежавахме, бяхме принудени някъде да ги оставяме. Нямаше къде другаде да ги оснавяме, най-близо е това място. Тези материали са сложени от няколко години тук", заяви Кольо Илиев, собственик на цеха.

И АПИ, и Община Дупница, и РИОСВ - Перник твърдят, че не е било тяхна отговорност да премахнат вторичните суровини от пространството под магистралата. Междувременно пожарът от склада осигури тежка нощ за жителите на близкото село Блажиево. Освен срещу гъстия задушлив дим, те трябваше да се изправят и срещу опасността от пожар в самото село. Огнеборците обаче се справиха със стихията.

Щетите от пожара тепърва ще се установяват. Частичното бедствено положение ще остане в сила до полунощ.